Afbeelding
Foto: Rijkswaterstaat

Onderhoud Maasoevers en uiterwaarden weer opgepakt

Algemeen Natuur

Nieuw Bergen | In opdracht van Rijkswaterstaat heeft aannemer Idverde het onderhoud van de begroeiing op oevers en in uiterwaarden van de Maas hervat. Dat onderhoud werd de afgelopen periode stilgelegd om vogels tijdens het broedseizoen de rust en de ruimte te bieden. De komende periode vindt er op veel plekken weer groenonderhoud plaats, zo ook in de gemeente Bergen.

Het onderhoud vindt plaats van nu tot eind oktober om ervoor te zorgen dat water in het hoogwaterseizoen goed, snel en veilig zijn weg richting zee kan vinden. De begroeiing op oevers en in uiterwaarden kan hierop een belemmerende werking hebben. Of en waar begroeiing de waterafvoer belemmert is vastgelegd in de zogenoemde ‘vegetatielegger’ waarmee Rijkswaterstaat een balans zoekt tussen de verschillende functies van oevers en uiterwaarden; van weiland tot natuurgebied en van recreatiegebied tot overstroomgebied bij hoogwater. Het Nationaal Waterprogramma en actuele wet- en regelgeving zoals de Waterwet en Natuurbeschermingswet gelden uiteraard als leidraad hiervoor.

Onderhoud vaarwegen in Zuid-Nederland
Rijkswaterstaat werkt continu aan een goede bereikbaarheid over water. In Noord-Brabant, Limburg en het zuiden van Gelderland beheert Rijkswaterstaat de Maas, Brabantse en Limburgse kanalen en bruggen, sluizen en stuwen. Bijvoorbeeld door het renoveren van bruggen, het verruimen van de vaarweg of het verbeteren van een bediensysteem. Daarnaast werkt Rijkswaterstaat als beheerder van de rijkswateren ook dagelijks aan de waterkwaliteit en aan voldoende water. Deze werkzaamheden, maar ook storingen, kunnen hinder veroorzaken. Natuurlijk wordt alles gedaan om dat tot een minimum te beperken.

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT