De gouverneur in het midden met burgemeester Teunissen en alle fractievoorzitters
De gouverneur in het midden met burgemeester Teunissen en alle fractievoorzitters Foto: Gemeente Gennep

Gouverneur Roemer op ambtsbezoek in Gennep

Algemeen Maatschappelijke discussie Politiek

Gennep | Op woensdag 25 januari 2023 bracht gouverneur Emile Roemer een ambtsbezoek aan gemeente Gennep. Als commissaris van de Koning maakt hij een kennismakingsronde langs alle Limburgse gemeenten. “Dit was het enige bezoek waar ik lopend naar toe ben gegaan”, lachte de gouverneur. Zijn bezoek startte in het gemeentekantoor, waar het college van B&W vertelde over de kansen en uitdagingen voor de gemeente Gennep.

Vervolgens bracht de Wensbus Gennep het gezelschap naar Center Parcs Het Heijderbos. Tijdens een ronde over het park kreeg de gouverneur uitleg over de vele ontwikkelingen sinds de opening in 1986. Het park investeert in verduurzaming, biodiversiteit en het bieden van een aantrekkelijk verblijf aan de vele gasten die hier jaarlijks verblijven. “Die investeringen zijn ook goed voor onze medewerkers”, vertelde operations manager Pepijn Lemmen, “want het maakt ze trots op ons product.” Er werken zo’n 550 mensen op het park en in de horeca, waaronder 36 arbeidsmigranten. Het park is een belangrijke werkgever in onze gemeente, maar ook een toeristische trekpleister voor onze regio. “Daarom is de samenwerking met de gemeente en ondernemers van belang. De succesvolle stadswandelingen die we samen hebben georganiseerd voor onze gasten, is daar een mooi voorbeeld van.” Gouverneur Roemer beaamde dat samenwerking op cultureel-historisch vlak veel kansen biedt om bezoekers naar onze regio te trekken.

Preventie van zorg
Daarna reed de Wensbus naar Proteion Libermannhof, een kleinschalig zorgcentrum aan de Spoorstraat in Gennep. Oorspronkelijk een kloosterverzorgingshuis en tegenwoordig een thuis voor zorgbehoevenden als zelfstandig wonen niet meer mogelijk is. Regiomanager Anneke Wolters vertelde over hoe Proteion met thuiszorg actief is in wijkteams. “Hierbij staat het voorkomen van zorg bovenaan en als er dan toch zorg nodig is, dan organiseren we dat thuis als dat kan.” Enkele medewerkers vertelden over hoe zij preventie en zorg in de thuissituatie aanpakken. Daarna bezocht het gezelschap in groepjes enkele afdelingen van Libermannhof, waar medewerkers vertelden over de zorg die zij leveren aan de bewoners. De gouverneur maakte daarbij een praatje met een bewoner, een oude bekende uit Boxmeer.

Trots op alle volksvertegenwoordigers
Na een maaltijd bij Hotel de Kroon ging de gouverneur in gesprek met de fractievoorzitters van CDA, VVD, ELsss, D66, PvdA en SP. De partijen brachten diverse onderwerpen in, zoals de ambulancezorg, het fietspad op de Maasbrug en leefbaarheid in de kernen. Ook de samenwerking in de gemeenteraad om te komen tot besluitvorming kwam aan bod. Daarbij bevroeg de gouverneur de raadsleden hoe zij het raadswerk ervaren. “Want er komt steeds meer op het bordje van de gemeenten en je moet het er maar bij doen. Ik ben trots op alle volksvertegenwoordigers”, aldus de gouverneur.

Limburgse parels
Het bezoek aan Gennep was het tiende in een serie van 31 ambtsbezoeken van de gouverneur aan alle Limburgse gemeenten. Hij noemt het de hoogtepunten van zijn werk. “Limburg heeft vele pareltjes, maar Gennep heeft bij mij een streepje voor.”

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT