Minister Harbers te gast op kasteel Well voor ondertekening project 'Groene Rivier'
Minister Harbers te gast op kasteel Well voor ondertekening project 'Groene Rivier' Foto: Fred Fransen

Minister op bezoek in Well inzake ‘Groene Rivier’

Algemeen Hoog water - LOB - Dijken Politiek

Well | Op maandag 8 mei was minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat te gast op kasteel Well om de overeenkomst inzake de ‘Groene Rivier’, naast gedeputeerde Lia Roefs, wethouder Antoon Splinter en bestuurder van het Waterschap Jos Teeuwen, mede te ondertekenen.

Voor het project de Groene Rivier Well werden een gewijzigd Voorkeursalternatief en een Notitie Reikwijdte en Detailniveau opgesteld. In 2022 heeft de stuurgroep Well, bestaande uit gemeente Bergen, provincie Limburg,  Waterschap Limburg, Rijkswaterstaat en ministerie Infrastructuur & Waterstaat, ingestemd met de Gebiedsontwikkeling Groene Rivier Well. In dit project gaan rivierverruiming, dijkversterking, beekherstel en gebiedsinrichting hand in hand. Tegelijkertijd met de rivierverruiming ontstaat een nieuw beekdal. De dijken komen landschappelijk en cultuurhistorisch gezien op de juiste plek en we maken ze, op gepaste wijze, hoger en sterker. De dorpen zijn daardoor beter beschermd en de Maas krijgt meer ruimte. Door maaiveldverlagingen en de aanleg van een brug met een grotere overspanning ontstaat een betere doorstroming. Daardoor wordt tot in Roermond geprofiteerd van lagere waterstanden.

Met de ondertekening van de bestuursovereenkomst is nu het officiële startschot gegeven om de plannen definitief uit te werken, maar voordat er ook daadwerkelijk ‘de schop in de grond’ gaat zijn we volgens een woordvoerder wel enkele jaren verder, naar verwachting eind 2026.

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT