Prins Chris Tönnissen 5e prins van CV De Erdmennekes
Prins Chris Tönnissen 5e prins van CV De Erdmennekes Foto: eigen

Oud prins Chris Tönnissen overleden

Carnaval/Vastelaovend Familieberichten

Op 17 april 2021 is de 5e prins en lid van verdiensten van CV ‘De Erdmennekes’ Chris Tönnissen, na een kort ziekbed op 90-jarige leeftijd overleden. 

Chris Tönnissen werd op 1 maart 1931 in Afferden geboren. Na een aantal jaren gewerkt te hebben bij de smid in Melderslo, begint hij bij smederij Van Bon in Bergen. Elke werkdag fietste Chris van Afferden naar Bergen en passeerde hij de boerderij van de familie Hesen aan de Oude Kerkstraat. Regelmatig werd hij vanaf het erf toegezwaaid door een nette meid, Tonny. Het blijft niet bij zwaaien. Chris en Tonny ontmoeten elkaar in die tijd regelmatig en na zo’n twee jaar hadden ze officieel verkering. Ze trouwden op 24 april 1956 en betrokken een ‘middenstandswoning’ aan de Groenekruissingel in Bergen.

Tijdens een bezoek aan het café van Karel van Riswick werd Chris in 1962 ‘spontaan’ ingelijfd in de eerste Raad van 11 van CV “De Erdmennekes”. Op het herentoilet in datzelfde café vroegen Harry van Mil van Fanfare Les Montagnards en Jan Coppus van R.K.V.V. Montagnards die toentertijd de Bergse carnaval organiseerde, aan Chris of dat hij geen zin had om Prins Carnaval 1963 te worden. Chris overlegde dit uiteraard met zijn echtgenote Tonny en het werd een volmondig ‘JA’.

Tijdens het Prinsenbal kwam de 5de Prins van ‘De Erdmennekes’ onder leiding van ceremoniemeester Jan Daemen uit een heuse racet. Prins Chris d’n Twèdde zwaaide vanaf dat moment de scepter over het Erdmennekesriek!
In die tijd werd er nog maar weinig georganiseerd en alles gebeurde gemoedelijk onder elkaar. Wel werden er ziekenbezoeken afgelegd en was er een optocht. Een antieke brandweerwagen werd omgetoverd tot Prinsenwagen en zo werd Prins Chris II door het dorp getrokken.

Na zijn heerschappij bleef Chris nog een jaartje lid van de Raad van 11. Maar ook na zijn Raadscarrière bleef Chris trouw aan ‘De Erdmennekes’. Hij werd dan ook niet voor niets benoemd tot ‘Lid van verdiensten’ van de Bergse Carnavalsvereniging.
Tot voor een aantal jaren gelden was Chris nog altijd aanwezig tijdens het bal na afloop van de optocht om daar samen met o.a. Toon Vervoort en andere bevriende oud Prinsen een biertje te drinken. Dat de muzikale carnavalist dat gezellig vond, werd al veel eerder duidelijk. Hij was namelijk de tekstschrijver en componist van ‘Geef mej mar ’n pilske’. Een deel van de tekst van dit lied sierde afgelopen carnavalsseizoen nog een van de bierviltjes die ‘De Erdmennekes’ samen met 3 speciaalbiertjes op de markt heeft gebracht. Vele ouderen onder ons zullen de zinnen “Geef mej mar ’n Pilske, en het liefst nog ’n groot. Den brouwer den zei het, bier is ôk brood. Geef mej mar ’n Pilske, enne schnaps of ’n wien. Want mit zulke daage wil dat er wel ien” nog eens met plezier gezongen hebben tijdens het weerzien van deze tekst.

Op 18 april 2019 moest Chris helaas afscheid nemen van zijn Tonny. Een groot gemis voor Chris, maar vanaf nu is hij weer met haar herenigd.

Tekst: CV De Erdmennekes 

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT