Afbeelding
Foto: Bastien Renirie

Jazeker, uw apotheker

Column Column

Allereerst wil ik u een gezond nieuw jaar toewensen met minder virusleed! Want wat zijn we er moe van met z’n allen. Maar we blijven strijdbaar om uit te blijven leggen hoe virussen werken en waarom je een vaccin zou moeten willen. Het is verbazingwekkend dat de overheid niet goed uit kan leggen hoe een virus ons immuunsysteem activeert en wat er bij een volgend contact met het virus in ons lichaam gebeurt. Want zou ze dat wel goed doen, dan hadden we allang een veel hogere vaccinatiegraad en hadden we wellicht al groepsimmuniteit opgebouwd.

Hé, zijn dat de woorden van onze apotheker? Waarom schrijft die nu ineens stukjes in de krant? Jazeker, want het wordt tijd dat wanneer het in het nieuws gaat over gezondheid dat er iemand uit de medische wereld zijn mond open doet om de verslaggeving van journalisten die er net niet genoeg vanaf weten te corrigeren of te verbeteren. Of zaken ter discussie stelt omdat er helemaal geen discussie over gevoerd lijkt te worden. Zo verbaas ik me over het volgende. Het is u vast wel opgevallen dat er erg veel reclame op TV is die gaat over online gokken. Vrijheid, blijheid zou je denken. Iedereen mag toch adverteren? Jazeker mag dat, maar gokken veroorzaakt gokverslaving bij daarvoor gevoelige mensen. Gokverslaving veroorzaakt niet zelden schulden, armoede en depressie waarvoor men behandeld moet worden. En de psychiaters kunnen het werk nu al bijna niet meer aan. Te vaak lees ik dat psychiaters vanwege de werkdruk er mee stoppen. En nu komt het. Onze overheid staat deze vorm van adverteren gewoon toe en accepteert dat het aantal gokverslaafden toeneemt waardoor de druk op de psychiatrische zorg en de daarmee gepaard gaande kosten de pan uit rijzen. En de overheid doet er met de Staatsloterij zelf aan mee! Dus ze verdient geld aan de mensen om dit geld vervolgens weer uit te moeten geven aan mensen die psychiatrische zorg nodig hebben. Dit bedoelden ze denk ik niet met een circulaire economie.

Maar leuker is het om te praten over mijn vak, de farmacie, met anekdotes en voorbeelden waarmee ik iedere dag weer mensen mag helpen. Zo kon ik vorige week een oudere dame die het prikken van de trombosedienst tegenstond aanbieden om hiermee te stoppen. Arts gebeld om te vragen om nog een keer te prikken om haar nierfunctie en INR-waarde te bepalen zodat ze over kan op een antistollingsmethode met tabletten die veiliger en effectiever is, waarbij ze niet meer maandelijks geprikt hoeft te worden door een verpleegkundige van de trombosedienst. Voor mij is dit een kleine moeite, maar voor iemand op leeftijd een groot plezier!

Zo kan het zijn dat u na het lezen van een voorbeeld als dit denkt: dit wil ik ook. Schroom dan niet om bij mij binnen te wandelen of even een afspraak in te plannen via www.apotheekthuis.nl of door te bellen.

Ook wil ik u laten weten wat apothekers iedere dag doen. Vaak weten mensen niet dat wij dienen als vraagbaak, als organisator van uw geneesmiddelengebruik, om u te helpen uitleg te geven, bijwerkingen op te sporen, uw genen te laten onderzoeken etc etc. Hier zal ik in volgende stukjes voorbeelden van geven.

Voor nu ga ik hard bidden dat onze nieuwe Minister van Volksgezondheid, Ernst Kuipers, straks begint met het afschaffen van alle gokreclames. Ja, ja, ja, ja, jazeker!

!