Cora Leek
Cora Leek Foto: Cora Leek

Column: In de overgang

Column Column

Er zijn van die woorden die overal opduiken en dan blijven rondzingen. Bij mij tenminste. Transitie is er zo een. Letterlijk is dat een overgangssituatie, maar dan wel een ingrijpende. En dan heb ik het niet alleen over de overgang van traditionele fossiele brandstoffen naar andere energiebronnen.

Eigenlijk zijn we ons hele leven bezig met stappen te zetten naar een andere fase. We krijgen last van onze hormonen, kiezen een studie, een partner en verlaten het nest, niet noodzakelijkerwijs in die volgorde. Op een dag zit er een oude moeder, die ooit waste en kookte voor een groot gezin, nu tegen een eenzame maaltijd van tafeltje-dek-je aan te kijken.

Als je het zo bekijkt, is de transitie naar een lockdown en terug naar een open maatschappij maar een van de vele worstelpartijtjes in ons leven.

Het slechte nieuws is dat protesteren tegen grote maatschappelijke veranderingen misschien helpt om een proces te vertragen of versnellen, maar dat we uiteindelijk allemaal moeten meebewegen met de stroom.

Het goede nieuws is dat er heuse verandergoeroes zijn die veranderingen zien als kansen. De weerstand tegen veranderingen dient overwonnen te worden door een draagvlak te creëren. Zie daar de uitdaging voor de nieuwe regering.

Cora Leek

!