Cora Leek
Cora Leek Foto: Cora Leek

Column: Bij nader inzien

Column Column

‘Zorg dat je erbij komt!’ was ooit een slogan van de Marine. Dat gold ook voor de sporters die de limiet voor de Olympische Spelen probeerden te halen. Erbij zijn, naar Beijing gaan!

Even leek het of de Olympische gedachte dat deelnemen belangrijker was dan winnen realiteit was. Maar wie goed oplette, hoorde een ander geluid van de coaches. Tevoren werd het aantal te behalen medailles geschat en na afloop viel het resultaat tegen: ‘maar’ zeventien plakken, minder dan in Sotsji en Pyeongchang. Winnen bleek toch belangrijker dan deelnemen.

En nu komt er weer een gelegenheid om te winnen. De gemeenteraadsverkiezingen bieden de gelegenheid om niet louter een activist te zijn, maar om je netjes te laten registreren, mooie plakkaten met schone beloften op te hangen en dan met rode konen naar de uitslagen te luisteren.

Medailles zijn er niet te winnen. Wel stemmen om een plaats op het pluche te veroveren. Maar, lieve kandidaten, dan begint het pas. Dan moet je waarmaken wat je beloofd hebt. Andere partijen willen ook hun achterban tevredenstellen. Dan zul je moeten overleggen en dealtjes sluiten en dat zeker niet in achterkamertjes, want we willen een andere bestuurscultuur. De kritiek zal niet mals zijn. Als je een lange adem, een brede rug en een vooruitziende blik hebt, ga je het wel redden.

Cora Leek

!