Cora Leek
Cora Leek Foto: Cora Leek

Column: Landjepik

Column Column

Op Wikipedia staan heuse spelregels voor landje veroveren of landjepik. Kleine en grote jongens hebben echter hun eigen regels gemaakt om maar baas te kunnen zijn over andermans terrein.

We kunnen ver teruggaan in de geschiedenis om grove schendingen waar te nemen. Romeinen hebben er een woord voor: provincie betekent letterlijk wingewest. Je betreedt ongevraagd een stuk land buiten jouw grens en vaagt de oorspronkelijke bewoners weg of maakt ze tot slaaf. Hun bezittingen worden vernietigd of geplunderd, de grond uitgeput en zelf word je er stinkend rijk van. Ook wij Nederlanders hebben ons schuldig gemaakt aan het koloniseren van overzeese regio’s. Nog steeds willen we onze regels opleggen aan inheemse volkeren, die daar niet van gediend zijn, maar wel afhankelijk van ons gemaakt zijn.
Landjepik is ook ruimtepik geworden. Amerika plant een Amerikaanse vlag op een andere planeet en eigent zich dat terrein toe; als je maar de eerste bent, ben je dan de baas?

Waar halen we het recht vandaan om andermans grondgebied te schenden?
Denk, nu we de mond vol hebben met grote woorden voor sommige wereldleiders, eens na als je binnenkort door een ander dorp rijdt. Op dat moment betreed je als gast het grondgebied van anderen. Gedraag je je dan als gast en houd je je aan de snelheid? Of foeter je iedereen uit die jou iets in de weg legt?
Het is zomaar een voorbeeld.

Cora Leek

!