Cora Leek
Cora Leek Foto: Cora Leek

Column: Lefgozers en -meiden gezocht

Column Column

Koks, bakkers, schilders, modellen, dominostenenbouwers; wie zijn er nog niet in wedstrijdverband op tv opgetreden? Juist, de ambtenaren.
Na de voorrondes selecteren we er acht. Misschien kunnen we Youp strikken voor de vrolijke noot.
Locatie: een leegstaand winkelpand.

‘Molenaars!’ Zo spreekt bij voorkeur Annechien Steenhuizen hen toe. ‘Jullie mogen laten zien wie de ambtelijke molens het snelst kan laten draaien. Nederland heeft behoefte aan versnelling van procedures en het is aan jullie om door middel van creativiteit en concurrentie te laten zien hoe zaken anders kunnen. Het thema van vandaag is: woningbouw. De eerste opdracht is de realisatie van minstens zes woningen voor starters in je eigen woonplaats.’

De technische opdracht is ter plekke bedenken hoe tweede huizen van buitenlanders in Nederland ten goede kunnen komen aan statushouders. Met het spektakelstuk moeten de kandidaten suggesties presenteren hoe leegstaande winkelpanden kunnen worden verbouwd tot woningen voor de middenklasse.

En dan de juryleden. Yvon Jaspers, omdat ze van boeren houdt, maar boeren niet houden van inperking van hun veestapel ter wille van stikstofreductie; en Eus, oftewel Özcan Akyol, omdat hij barst van de positieve energie.

Ik zit nu al klaar voor de eerste uitzending.

Cora Leek

!