Cora Leek
Cora Leek Foto: Cora Leek

Column: Balkenende’s belofte

Column Column

Gelukkig, soms klopt het nog in de natuur. Ons perkje met Sint Janskruid ging keurig rond de datum van Sint Jan (21 juni) bloeien. Maar de zomerse plensbuien een paar dagen later waren toch een duidelijk teken van klimaatverandering.

Van alle kanten wordt ons op het hart gedrukt ons huis te verduurzamen. Wie geen zonnepanelen heeft, is een buitenbeentje. Met ingang van 1 januari 2023 vervalt het btw-gedoe, dus lijkt het aantrekkelijk om toch maar mee te doen.

Dikke pech. Om te beginnen heb je een omgevingsvergunning nodig als je dak niet geschikt is. Daarnaast vervalt gefaseerd de winst van de stroom die particulieren aan het net leveren. En bovendien is het net overbelast.
Het is te kort door de bocht om je boos af te vragen waarom dat net niet al lang uitgebreid is. In een nota ‘Duurzame energie-infrastructuur’ van de Rijksoverheid wordt uitgelegd dat buizen, kabels en leidingen moeten worden vervangen voor de verschillende soorten hernieuwbare energie.

Wat nu? Een goed begin zou zijn om al je vanzelfsprekende gebruik van energie eens onder de loep te nemen. Breken met gewoontes doet pijn. Maar de winst die je met wat lef opstrijkt kun je zelf in je zak steken.
Komt dan toch het zoet na het zuur?

Cora Leek

!