Mook en Middelaar wil af van vuilnisbakken
Mook en Middelaar wil af van vuilnisbakken Archieffoto

Petitie tegen omgekeerd inzamelen in gemeente Mook en Middelaar

Ingezonden Mededeling Politiek

Mook | De afgelopen week houdt een nieuwsbericht in De Gelderlander de inwoners van de gemeente Mook en Middelaar flink bezig. De gemeente is namelijk van plan om het huidige systeem van afvalinzameling ingrijpend op de schop te nemen. De gemeente wil af van de grijze afvalcontainers en zet in op 15 tot 20 centraal gelegen ondergrondse afvalcontainers.

Het persbericht maakte de tongen los op Facebook. Dit trok de aandacht van Lars Jacobs, die ook weinig voelde voor het plan van de gemeente. Hij besloot om in actie te komen en nam het initiatief voor een petitie: “Er is weinig draagvlak onder de inwoners en het feit dat er voorafgaand aan deze ingrijpende beslissing vrijwel geen communicatie heeft plaatsgevonden tussen de gemeente en de inwoners is ook een bron van ergernis.” Inwoners vrezen voor de negatieve gevolgen van dit plan en zijn bang dat er door de gemeenteraad veel te lichtzinnig wordt omgegaan met alle bezwaren.

“Veel inwoners zijn bang voor vervuiling rondom de containers en een toename van de hoeveelheid zwerfafval. Daarnaast zijn er een aanzienlijk aantal senioren woonachtig in de gemeente, vaak slecht ter been. Hoe krijgen zij in de toekomst hun afval afgevoerd? Vragen waar de gemeenteraad nog geen antwoord op heeft”, aldus Jacobs, die inmiddels meer dan 800 ondertekenaars heeft voor zijn petitie.

Naast praktische bezwaren benoemt hij ook de kosten die met dit project gepaard gaan: “Op basis van 15 containers bedragen de kosten voor het totale plan ruim 360.000 euro. Een behoorlijk risico voor een systeem dat lang niet overal zijn waarde heeft bewezen. Zeker met het structurele miljoenentekort van de gemeente in het achterhoofd houdend. Waarom zou je dan zo veel geld uitgeven om een prima werkend systeem in te ruilen voor iets waar bovendien geen draagvlak voor is?”

Op 8 april zal de gemeenteraad een definitief besluit nemen over de overstap naar ‘omgekeerd inzamelen’. Jacobs hoopt middels de petitie de raad en het college wakker te schudden en te overtuigen de bezwaren vanuit de inwoners serieus te nemen. “Ik ben er van overtuigd dat we, voortbordurend op het huidige systeem, ook met een veel minder ingrijpend alternatief het restafval kunnen terugdringen.”

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT