Afbeelding
Foto: eigen

Beste Gouverneur, Integriteit sijpelt ook hier (er) door!

Ingezonden Ingezonden

Vanuit de landelijke politiek staat het CDA onder druk over hun omgang met Pieter Omtzigt. Dat deze volksvertegenwoordiger het nog volhoudt in hun midden, chapeau. In de provinciale politiek is het helemaal hosanna met de integriteitskwesties binnen het CDA, maar er komt een onafhankelijk onderzoek volgens de gouverneur! Helaas voor hem hangt de CDA-stempel ook om hem. Las in een artikel van de Limburger dat de Gouverneur er zelfs niet van kon slapen. Hij vindt het “teleurstellend” dat in Limburg de “Zweem blijft hangen dat je verder komt als je iemand in de politiek kent.” Nou Theo, dan vraag ik je toch even of onderstaande ook tot een praktijkgevalletje integriteit kan worden gerekend, of niet? En aan de lezer geef ik maar aan, oordeel zelf.

Dinsdag 23 maart is er een beslissing gekomen in de gemeenteraad van Bergen over de financiering van de Alverman. Het verplaatsen van een gymzaal naast de school, en het verplaatsen van een MFC in het dorpscentrum, naar buiten de Kern van Afferden in het sportpark de Alverman aan de sportkantine vast. Daarbij wordt het voormalige MFC Iedershuus na sloop aan de dokter verkocht om een gezondheidscentrum te bouwen, zonder openbaar aan de hoogstbiedende andere ondernemers te worden aangeboden voor eventueel hun of andere plannen. Een grote meerderheid van het dorp staat zeer negatief in dit dossier en dat openbaarde zich onder andere in de door de dorpsraad opgehaalde enquêtes. Maar een klein politiek gedeelte, wil dit graag voor mekaar zien te krijgen. Zo erg zelfs dat de fractievoorzitter van het lokale CDA dit toch heel erg het dorp Afferden “gunt” en de rest van de coalitie er weer achter aan loopt.

Ondergetekende heeft in aanloop na het inspreken van de raadsvergadering een mail en lijst naar de griffier gestuurd van wie hij wist dat er gingen inspreken. Om het makkelijk te maken heeft hij achter de namen van insprekers vermeld uit welke hoek de insprekers kwamen. Ondergetekende had bij hem zelf vermeld dat hij betrokken was bij de lokale partij Dorpsbelangen, (NOG) niet vertegenwoordigd in het lokale bestuur. Daarop attendeerde de griffier mij dat ik volgens artikel 4 van het reglement van orde niet mocht inspreken namens een politieke partij! Mondeling werd overeengekomen dat ieder op persoonlijke titel in zou spreken. Vrijdag ervoor 12.00 ‘s middags was de deadline voor het inleveren van lijstje insprekers. Gezien de commotie is dat doorondergetekende ook pas net voor de deadline gedaan, omdat de avond ervoor nog een presidium was en ondergetekende zo min mogelijk informatie vooraf wilde delen. Gezien zijn ervaringen, en zoals dadelijk blijkt, niet geheel ongegrond. Na een telefoontje van een inspreker ging er naderhand een belletje rinkelen. Bij navraag bij de Griffier bleek dat hij het lijstje had doorgezet naar het college van B&W en op verzoek naar de fractievoorzitter van het lokale CDA. Tevens kopieerde de griffier ook nog 2 ambtenaren in die “op de Alverman” zaten. Tot zo ver niets vreemds volgens de Griffier, dit gebeurd vaker op deze manier. Naar aanleiding van mijn belletje bleek dat 1 vd 2 ambtenaren, het lijstje heeft doorgezet naar een Commissielid Welzijn van het CDA, zijnde een voormalig hoofd van de basisschool en tevens lid van de werkgroep Afferden Accommodatiebeleid. Deze mr. A.B. heeft op basis van deze lijst een medebestuurder van DWS (wandelsportvereniging) gebeld en verzocht om de inspreker (van DWS) te benaderen. Datzelfde heeft hij gedaan met de huidige directrice van de basisschool die zowel de griffier belde alsmede de inspreekster met de kinderen op school (en voormalig lid van de ouderraad ‘t Diekske) diende te benaderen. Door deze belacties voelde beide insprekers zich onder druk gezet. Nu we het over integriteit hebben komen hier toch de volgende vragen op:
1. Heeft de ambtenaar die het lijstje door zette naar de CDA-er integer en conform zijn functie gehandeld? Immers met het opsturen heeft hij toch een doel gehad of althans een doel voorogen gehad wat de CDA-er, c.q. Commissielid Mr A.B. ermee moest doen? Was dit strafbaar?
2. Was het CDA-Commissielid Mr A.B. integer? Doordat hij zelf niet belde maar anderen dit liet doen, komt toch het vermoeden op dat hij wist dat hij niet integer handelde.
3. Was het doel van het CDA-commissielid integer? Was dat strafbaar want hij zette toch anderen aan tot …?
4. Was het handelen van de medebestuurder van DWS integer en het doel dat hij nastreefde?
5. Was het handelen van de basisschool directrice integer en het doel dat zij nastreefde?

Tevens is vermeldenswaardig dat er een gesprek met de horeca heeft plaats gevonden op de vrijdag voor desbetreffende Raadsvergadering, waarbij Mr A.B. als afgevaardigde van de Werkgroep Accommodatiebeleid Afferden aanwezig was, vergezeld van een bestuurder van de stichting Alverman / Bestuurder van voetbalclub HRC’27 en tevens Raadslid voor het CDA, verder te noemen Mr R.A.. De Horeca afgevaardigden (tevens potentieel inspreker) is een contract beloofd waarbij horeca activiteiten en feesten en evenementen en partijen worden uitgesloten bij de Alverman. 9 jaar lang heeft er geen gesprek plaatsgevonden en nu 4 dagen voor de desbetreffende raadsvergadering kon dit wel en met gevolg dat er zelfs een contract werd beloofd.

Beste Gouverneur, Theo, ik hoop dat hier ook antwoorden op komen en dat dat in ieder geval mag leiden tot een voor jou betere nachtrust en die van ons! Ik heb een vermoeden dat het voor onze burgers hier in het Bergsche nog lang ‘s nachts zal spoken.

Patrick Robben, Dorpsbelangen Bergen

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT