Afbeelding
Foto: Chris Smits

Wat gebeurt d’r as iemand uut siebegewald de pliesie belt

Ingezonden Ingezonden

MELDING PLOFKRAAK SIEBENGEWALD BIJ 1-1-2 CENTRALE UITGEWERKT

[centrale] Alarmcentrale 112; wie wilt u spreken politie ambulance of brandweer en in welk district?Jaa hier mit Janssen uut Siebengewald. Volges mien hebbe ze geprobiert un den pinautomaat her net op te bloaze, dus dut ma pliese en brandweer- berge of Gennep… [centrale] ogenblikje [telefoon gaat over] politie noord-limburg zegt u t maar. Ja mit Janssen uut Siebengewald… Ik geleuf dat ze net hebbe geprobiert um de pinautomaat ien Siebengewald op te bloaze…..[centrale] zijn er gewonden? Nee geleuf ut nie, dr was gin kiep op stroat hier um 2.00. Wel n hoop rotzooi en rommel… [centrale] en waar zei u- in Siebengewald? Waar ligt dat? Is dat niet  Duitsland? 

Neee man…. Das Hülllem of Goch- das een stuk wier… Kiek ma s postcode 5853- wij zien gewoon Nederland… [centrale] Ja ik zie het… we zijn daar het laatst geweest in 1952, toen was er een rel om een noodwoning te krijgen die erg uit de hand liep zie ik hier…. Kunt u beschrijven waar het is? Jawel heur!! Van  wat vunne kant motte gillie komme, van Berge of Gennep? [centrale] Wij zitten in Wanssum vanwege hoog water, daar komen we vandaan… Ok-das moi. Dan rijde vanuit Berge rechtdur wor urst de Drie-angel zat, nevve Sjaak van Flip en Blientje rechtdur, nevve de Hei op, rechtdur nevven Paul van Piet van hent, Heynekamp, rechtdur richting vijver, dus nie linksaf nor Math de Smid en dan rechtsaf via den Hoed nor Hein de köster, want dat is umrije, dus nor de vijver, richting H+P, en dor is het dan…[centrale]------stilte------kunt u dat nog een keer herhalen?? Ja hur…Dan rijde vanuit Berge rechtdur wor urst de Drie-angel zat, nevve Sjaak van Flip wat toen afgebrand is en weer opgebouwd en Blientje rechtdur, nevve de Hei op, rechtdur nevven Paul van Piet van Hent, Heynekamp, rechtdur richting vijver, dus nie linksaf nor Math de Smid en dan rechtsaf via den Hoed nor Hein de köster, want dat is umrije, dus nor de vijver, richting H+P, en dor is het dan an de rechterkaant, net vur Harry van Weijs ziene fietsewinkel….wat urts Dancing Weijs was. Precies tegenover wor vroeger Sjaak de Sneijer zien friettent stond wittewel?

[centrale]------stilte------ehm, ik verbind u even door de onze oudste medewerker hier in de centrale, momentje….-------doorverbonden------Ja hallo-De Wit hier? Ja hier mit Janssen uut Siebengewald..Ze hebbe geprobiert um de Pinautomaat hier op te bloaze…[agent de wit] Ok…. Geen gewonden, is Dhr Snijders al op de hoogte? Snijders? Man we zitte al un eeuwigheid nie mer an de processieweg…De Rabobank is al joare verdwenen man!! De pinautomaat stet now tegenover wor Sjaak de Snijer zien friettent stond, tegenover Jan van Diek ziene supermarkt, nevve meubelzaak Ponjee zeg ma,net nevve Jan linders en  wor Peters Vroeger de heur knipte zeg ma ma dan net dr neve….[De wit] jaa duidelijk…. Vlakbij wor Weys transport vroeger zat, maar dan net tegenover… Ja precies- hehe…. En as ge vanuut berge komt anrije rechtdur wor urst de Drie-angel zat, nevve Sjaak van Flip en Blientje rechtdur, nevve de Hei op, das links, wor ok Thei de Kanon wonde, rechtdur nevven Piet van Hent, Heynekamp, rechtdur richting vijver, dus nie linksaf nor Math de Smid en dan rechtsaf via den Hoed nor Hein de köster, want dat is umrije, dus nor de vijver, richting wor now H+P, is en dor is het dan an de rechterkaant, net vur Harry van Weijs ziene fietsewinkel….Tegenover wor de Schroet mit de Friettent zat, wor now den Eetwinkel is zeg ma… Wette ut now? [centrale/de wit] Ja, dus nie de processieweg wor de rabobank urts zat, ma as ge van Berge rechtdur wor urst de Drie-angel zat, wat urst die kroeg was en latter die sextent, nevve Sjaak van Flip van de Heidebloem en blientje rechtdur, nevve Motorcamping de Hei op, rechtdur nevven Paul van piet van Hent, van de Tenten, Heynekamp, rechtdur richting vijver, dus nie linksaf nor Math de Smid, Herman Ruhl en dn Töl en dan rechtsaf via den Hoed nor Hein de köster, want dat is een heel stuk umrije, mar rechtdur nor de vijver, richting H+P, en dor is het dan an de rechterkaant, net vur Sander van Harry van weijs ziene fietsewinkel….Precies tegenover wor vroeger Sjaak de Sneijer en dorna Erik de Schroet zien friettent stond zegde gij? Ja precies, gelukkig wette gij wel wor  ge mot zien ien Siebengewald..[centrale/de wit] en uw naam was Janssen? Jaa da klopt….[Centrale/de wit] en bent u dr ene van de Schroet, Puup, of unne andere Janssen? Nee ik zie van die andere… Mien vrouw is en nichtje van Jan van Ollie Huub, die is getrouwd mit de Bijmees, en wietweg ok wer familie van de Graskat. Mer eur zuster had wer verkering mit en van den Tuufert,en den is getrouwd met die van Gramser van den wielrenner en van die zuster die mit enne van de Ruun getrouwd is zie ik dan de man…[Centrale]; oké meneer Janssen-de melkboer dus, we komme dr onmiddellijk an! Tot zo!

Ziedewel? Als ge mar de juuste minse an de lijn hét get ut

Tekst: Hans Miesen

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT