Afbeelding
Foto: Chris Smits

Politieke accu wordt opgeladen

Ingezonden Column

Column | Het is zomer, ook al zou je dat qua weer op dit moment niet zeggen. Heel politiek-bestuurlijk Nederland ligt op zijn gat, reces noemen ze dat. Dik anderhalve maand wordt het land, de provincies en gemeenten amper bestuurd. Beslissingen worden op de lange baan geschoven, (ja dat kan echt nog langer) omdat niet iedereen er zijn plasje over kan doen omdat ze op vakantie zijn. Als je een digitale brief naar de provincie stuurt krijg je keurig per omgaande een melding dat het vakantie is en dat er over drie weken eens iemand naar gaat kijken.

Ik vraag mezelf af, is dat nou nodig zo’n lange politieke pauze? Wat wordt er in de tussentijd bekokstoofd, welke snode plannetjes worden er uitgewerkt? Zeker nu de gemeenteraadsverkiezingen er weer aan komen. Op 16 maart 2022 mogen we weer naar de stembus om over ons geluk voor de komende vier jaar te gokken.

Het kan niet anders dan dat de politieke partijen tijdens dit reces hun accu flink hebben opgeladen want vanaf nu worden de raadsvergaderingen weer boeiend. Eens kijken hoelang de coalitiepartners elkaar nog de hand boven het hoofd blijven houden. Het huidige coalitieprogramma is sec nog een kwestie van uitvoering, dus ontstaat er ruimte voor politieke wrijving. Ex-geliefden gaan elkaar weer met een mes in de rug steken. En ze zullen wel moeten, als ze de kiezer willen overtuigen toch echt een eigen mening te hebben.

Zouden de fractievoorzitters nu ergens op een strand in de zon liggen en aan het bedenken zijn ‘hoe kan ik die ander een pootje lichten?’. Het is net als schaken, wie offert het eerst een pion op om zo de koning van zijn troon te stoten.

Ik voorspel een politiek onrustig half jaar, en het zou me niks verbazen als het circus tijdens de raadsvergadering van september al begint. Hopelijk zijn de raadsvergaderingen voorlopig nog digitaal, ik zit er klaar voor met een zak chips en colaatje.


Chris Smits


!