Theo Laarakker in zijn archief met zijn nieuwste creatie
Theo Laarakker in zijn archief met zijn nieuwste creatie Foto: Frans Thonen

Theo Laarakker brengt nieuw fotoboek uit

Kunst en Cultuur

Nieuw Bergen | Vorige week is er weer een nieuw fotoboek over Bergen, Aijen en Heukelom verschenen. Deze uitgave werd wederom samengesteld door de 68-jarige Theo Laarakker uit Nieuw Bergen. De verzamelwoede van deze fotograaf naar historische foto’s tussen Maas en Rijn heeft geleid tot dit fotoboek en borduurt voort op een eerder verschenen editie in 2017 over deze dorpen. (Door Frans Thonen)

Dit nieuwe fotoboek kost 15 euro en is verkrijgbaar bij boekhandel Primera in Nieuw Bergen en bij Theo Laarakker zelf. Het bestrijkt de periode 1950 tot 2000 en is in een oplage van 330 exemplaren verschenen. Met behulp van circa 70 zwartwit foto’s uit het bezit van Laarakker, aangeleverde foto’s en fotomateriaal uit archieven van diverse organisaties wordt een beeld geschetst van de ontwikkeling van Bergen, Aijen en Heukelom gedurende die jaren. Een eerdere uitgave (deel 1) behelst de periode 1880 tot 1950 en is eveneens voor 15 euro bij Primera en Laarakker verkrijgbaar. Diverse schoolfoto’s en doorkijkjes op straatniveau zijn in deze nieuwste uitgave van Theo Laarakker opgenomen. Daarnaast foto’s over de bouw van het eerste winkelcentrum in Nieuw Bergen, foto’s over het hoge water, het boerenleven, het openluchtzwembad, het oude verenigingsgebouw De Vennen en andere levensgebeurtenissen. En wie kent nog zwemclub de Waterratten? Alle foto’s gaan vergezeld van korte tekstfragmenten. De gebruikte foto’s zijn gescand door Claus Burgers terwijl de tekst is geredigeerd door Ellen Burgers. Voor de vormgeving van dit fotoboek tekent Jacques Haumann. 

Met deze nieuwste uitgave heeft Theo Laarakker die zichzelf fotograaf, kunstenaar en historicus noemt, zijn zevende boek afgeleverd. Vier fotoboeken gingen over Bergen en Aijen, twee stamboomboeken over de familie Laarakker - Verhofstad en een boerderijenboek over de gemeente Bergen. Met het boek Bergen, Aijen en Heukelom in oude foto’s is Laarakkers publicatiedrift nog niet geluwd. “Ik ben bezig met een fotoboek met geschiedenis over alle dorpen van de gemeente Bergen en het dorp Heijen en een boek over veldkruisen en kapellen in de gemeente Bergen en Heijen”, zegt een mededeelzame Laarakker. Hij verwacht dat het laatstgenoemde boek als eerste zal verschijnen, misschien nog wel voor het einde van dit jaar. Voor het nieuwste fotoboek van Laarakker hoeven belangstellenden niet te wachten. Dit boek is zoals eerder vermeld tegen 15 euro verkrijgbaar bij boekhandel Primera in Nieuw Bergen en bij Theo Laarakker, Jan van Eyckstraat 14, 5854 EH in Nieuw Bergen. Graag even van te voren bellen naar 0485 - 342 322.

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT