Afbeelding
Foto: Archief Well

Vijfde informatiebord ‘historie oude panden’ bevestigd

Kunst en Cultuur

Well | Tegen de gevel van het pand B&B ‘La Belle Meuse’ aan de Grotestraat 36 in Well is in samenwerking met de huidige bewoners Fanny en Ron Coppers het vijfde ANWB-informatiebordje in het kader van ‘historie oude panden’ bevestigd. Het pand uit eind 18e eeuw heeft diverse bestemmingen gehad. 

Het was ook het geboortehuis van Gerard Peters, rentmeester op kasteel Well. In 1904 werd hij burgemeester van de gemeente Bergen. Zijn vader was de wethouder Antoon Peters. Van 1880 -1904 tevens ambtenaar van de burgerlijke stand voor Well en Wellerlooi, zodat niet iedereen meer naar Bergen hoefde te lopen. Gerard zijn zus Hanneke Peters was getrouwd met molenaar/graanhandelaar Theodor Braem. Ook dit gezin woonde hier. 

Bovenstaande foto is de familie Braem met ingekwartierde militairen in de mobilisatie jaren 1914-1918. Hanneke was begin 20e eeuw tevens telefoniste. Zij bediende de schakelkast, die in de hal van hun woning stond. Ook bezorgde zij telegrammen. Toen de familie Braem in 1923 naar Boxmeer verhuisde ging hoofdmeester Jos Schreurs daar wonen met zijn gezin op huisnummer E 109.

Na de Tweede Wereldoorlog werd het pand hersteld door de toenmalige eigenaren: de familie Schreurs-van Mulbregt. In 1955 verkochten zij het pand aan de Gelderse Blindenvereniging uit Arnhem. Tot 1973 kwamen er jaarlijks veel blinden en slechtzienden op vakantie in Well. Daardoor werd dit pand in die jaren in de volksmond ‘t Bliendehuus genoemd. Hierna kwam het pand in handen van de winkelier / koster Gerrit Coppers en zijn vrouw Leny. Zij verhuurden het huis. Vervolgens werd het eigendom van zoon Ron Coppers en zijn vrouw Fanny Mulders.


De informatieborden op de gevels vertellen voorbijgangers meer over de historie van gebouwen en dragen daarmee sterk bij aan de beleving van het dorp Well. Naast de plaatsing van de oude straatnaamborden geeft dit initiatief van Archief Well ook een vervolg aan het streven de historie in de openbare ruimte van Well zichtbaar te maken. Om dit te promoten neemt Archief Well de helft van de kosten van deze borden op zich. De vervaardigingskosten zijn ongeveer 160 euro per bordje voor een gemeentelijk monument en ongeveer 300 euro voor een oud pand dat geen monumentstatus heeft.

Er zijn in Well nog verschillende oude panden. Archief Well wil de bewoners van panden, die voor zo’n bordje in aanmerking komen te zijner tijd benaderen. Men kan natuurlijk ook zelf contact opnemen via info@archiefwell.nl. Het eerstvolgende, zesde ANWB-bordje wordt binnenkort bevestigd aan het monumentale pand, dat men vroeger ‘t Huus van Otten noemde. Dit pand bij het kermisplein op Grotestraat 37 is eigendom van de huidige bewoners Louise en Fred Stevens.

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT