Opening van de expositie in Het Petershuis
Opening van de expositie in Het Petershuis Foto: Gerard Kruijsen

Expositie van Frans Smeets het Petershuis

Kunst en Cultuur Hobby & vrijetijd

Gennep | Nu de musea na lange tijd hun deuren weer mogen openen, kunnen de kunst en cultuurminnende bezoekers hun hart weer ophalen in het Gennepse Museum Het Petershuis. Sinds vorige maand kan het publiek anderhalve maand lang genieten van schilderijen van de in Ottersum geboren en in 2014 overleden kunstenaar Frans Smeets. De artistieke nalatenschap van deze veelzijdige kunstenaar omvat zowel monumentale werken, zoals wandtapijten, glas-in-loodramen en mozaïeken, alsook een uitgebreid oeuvre aan schilderijen en tekeningen. Eén van die monumentale werken is het overwegend in mozaïek uitgevoerde Ellen Hoffmannplein bij het gemeentekantoor van Gennep. Aan de totstandkoming daarvan is meegewerkt door zo’n 280 Gennepenaren; het wordt wel het mooiste plein van Noord-Limburg wordt genoemd.

In het centrum van het plein ligt een ronde waterpartij. In de rand daarvan staat de tekst: “Even Oneven Om Even Te Leven”. Deze woorden koos Smeets ter herinnering aan de Joodse vrouw Ellen Hoffmann, die op nog jonge leeftijd slachtoffer werd van de Holocaust en die Smeets in zijn jonge jaren ook persoonlijk heeft gekend. Diezelfde woorden verbond hij in 2004 als titel aan een toentertijd verder bewerkte gouache uit 1960 van zijn vrouw Mariette, die op dat moment hoogzwanger was.  De ritmische zin “Even Oneven Om Even Te Leven” kenmerkt het gehele oeuvre van Smeets, geboeid als hij was door het leven en de vergankelijkheid daarvan. Ook het boek dat hij over zijn werk als kunstenaar maakte gaf hij die titel.

Frans Smeets werd op 9 juni 1925 in Ottersum geboren als jongste zoon in het onderwijzersgezin van ‘meester’ Smeets. Zijn kunstopleiding genoot hij aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem, waar hij werd opgeleid tot glazenier. Ook studeerde hij in het atelier van Gabriel Loire in Chartres, waar hij leerde werken met glas in beton. Smeets was een van de kunstenaars die deze techniek in Nederland introduceerde. In 1958 kreeg hij les in aquarelleren aan de Internationale Sommerakademie für Bildende Kunst in Salzburg, waar hij kennismaakte met de Oostenrijkse schilder Oskar Kokoschka, hetgeen ontegenzeggelijk van invloed is geweest op zijn verdere ontwikkeling als kunstenaar. Smeets is meer dan 30 jaar lang verbonden geweest als docent  aan de Akademie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven. Hij kreeg in 1960 een eervolle vermelding en was in 1963 winnaar van de Brabantse prijs voor schone kunsten.

Frans Smeets heeft in het verleden verschillende keren in Gennep geëxposeerd, o.a. in 1986, 1993 en 2009. Ook nam hij deel aan een expositie in Museum Het Petershuis waarin  de kunst van meerdere kinderen en nazaten van ‘meester’ Smeets werd getoond. Op 2 maart 2014 overleed Frans Smeets, op ruim 88-jarige leeftijd. De omvangrijke collectie schilderijen die hij naliet is nog steeds intact, maar sedertdien niet meer voor het publiek te zien geweest. Deze prachtige tentoonstelling is op zeer korte termijn samengesteld. Museum Het Petershuis is zijn kinderen erkentelijk voor de gelegenheid die zij bieden om het Gennepse publiek te laten genieten van zijn boeiende werk.

De expositie ‘EVEN ONEVEN OM EVEN TE LEVEN’ is nog tot en met zondag 1 augustus 2021 in Museum Het Petershuis, Niersstraat 2 in Gennep. De officiële opening was op zaterdagmiddag 12 juni. In verband met de coronabeperkingen gebeurde dat in een kleine kring van genodigden.

Openingstijden: op woensdag, zaterdag en zondag tussen 13.30 tot 17.00 uur. De toegang is vrij; er wordt een donatie gevraagd waarvan u zelf de hoogte bepaalt.
Meer informatie is te vinden op www.museumhetpetershuis.nl. 

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT