‘Levende boeken’ zijn mensen die dagelijks veel te maken hebben met vooroordelen
‘Levende boeken’ zijn mensen die dagelijks veel te maken hebben met vooroordelen Foto: MARTIJN BERGSMA

Boekenlijst voor Living Library bekend

Kunst en Cultuur Kunst & cultuur Maatschappelijke discussie

Gennep | ‘Levende boeken’ zijn mensen die in het dagelijks leven veel te maken hebben met vooroordelen, zoals mensen met een onalledaagse achtergrond. Zondag 4 juni kunnen bezoekers vanaf 13.30 uur met deze levende boeken in gesprek bij Dialoogmuseum De Crypte in Gennep, georganiseerd door BiblioPlus. Op de ‘Boekenlijst’ staan 14 levende boeken met zeer uiteenlopende verhalen. Deelname aan de Living Library is gratis. Je kunt je van tevoren aanmelden, daarmee krijg je op de dag zelf voorrang bij het reserveren van een ‘boek’.

De Boekenlijst
Voor 4 juni hebben BiblioPlus en Dialoogmuseum De Crypte een zeer gevarieerde Boekenlijst samengesteld met 14 levende boeken; 14 mensen met een bijzonder verhaal. Op de lijst staan Klimaatactivist, Littekengezicht, Vrouw met autisme, Polyamoreus, Niet Aangeboren Hersenletsel, Filosoof, Ex-verslaafde, Maagverkleining, Dyslexie, ME’er, Laaggeletterd, Heks, Partner van transvrouw en Mishandeld.

Hoe het werkt
Met deze 14 boeken kun je in gesprek. Hoe? Je kunt bij de balie van het Dialoogmuseum een catalogus bekijken met daarin de beschikbare levende boeken. Op een groot bord kun je zien of dat boek op dat moment is uitgeleend of niet. Via de balie geef je aan met wie je een gesprek wilt aangaan. Daarna word je met het levende boek in contact gebracht. En worden de spelregels uitgelegd (zo dient het boek weer in oorspronkelijke staat te worden ‘teruggezet’). De gesprekken duren maximaal 20 minuten.

Waarom Living Library
Het doel van Living Library is het samenbrengen van mensen en wegnemen van vooroordelen en taboes door met elkaar in gesprek te gaan. Kort gezegd is Living Library een evenement om de dialoog te promoten. BiblioPlus en Dialoogmuseum De Crypte dragen hier ook graag aan bij en organiseren daarom, samen met Living Library NL, deze – voor BiblioPlus – derde editie in het werkgebied van de bibliotheek.

Hoe is het ontstaan
Oorspronkelijk is Living Library ontwikkeld door een Deense jongerenorganisatie, genaamd ‘Stop the Violence’. Momenteel vindt het evenement plaats in diverse steden over de hele wereld.

Meer informatie is te vinden op biblioplus.nl/livinglibrary, waar je je ook alvast gratis kunt aanmelden.

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT