Gemeente Mook en Middelaar
Gemeente Mook en Middelaar Foto: Gemeente Mook en Middelaar

Publicatie gemeente Mook - Middelaar

Openbare publicatie Natuur

Help diersoorten, bestel een nestkast of insectenhotel met 75% korting

Vogels, zoogdieren en insecten maken graag gebruik van een nestkast. Niet alleen om in te nestelen, maar ook om in te slapen of te schuilen. Door een nestkast op te hangen lok je veel dieren naar je eigen tuin, dit levert veel bedrijvigheid op.

Nestkast voor vogels
Elk diersoort heeft andere wensen en daarom stelt IKL nestkasten beschikbaar die afgestemd zijn op de wensen van de betreffende soort. Zo is de invliegopening van een nestkast voor vogels belangrijk, want deze bepaalt welke vogel wel of niet in een nestkast kan. De nestkast voor de koolmees heefteen ronde invliegopening aan de voorzijde. De koolmees is een van de meest voorkomende en opvallendste vogels in Nederland. De boomklever maakt juist gebruik van een nestkast met vierkante invliegopening aan de zijkant. Wist je dat de boomklever de enige inheemse vogel is die zowel naar boven als naar beneden kan klimmen? Hij klautert behendig alle richtingen uit op boomstammen.

Nestkast voor vleermuizen
Vleermuizen kunnen zelf geen nest maken en zijn afhankelijk van bestaande kieren en gaten om in weg te kruipen. Door toenemende toepassing van spouwmuurisolatie in woningen en gebouwen hebben vleermuizen het steeds moeilijker. De van nature beschikbare verblijfsmogelijkheden nemen steeds verder af. Een gewone dwergvleermuis eet ongeveer 300 muggen en andere kleine insecten ineen nacht. Een fijn dier om in je omgeving te hebben. Een vleermuiskast in je tuin trekt vleermuizen aan en is een goede vervanging voor de kieren en gaten.

Insectenhotel
Een insectenhotel trekt nuttige insecten aan. De meeste bezoekers van het hotel zijn wilde bijensoorten. Ze verzamelen stuifmeel en nectar in de holletjes waar ze vervolgens een eitje leggen. Andere insecten zoals vlinders en lieveheersbeestjes komen ook af op het hotel en zullen een schuilplekje zoeken tegen de regen.

Bloemenmengsel
Een groot deel van onze voedselgewassen is afhankelijk van bestuiving. Bijen, hommels zweefvliegen en andere insecten zorgen voor deze bestuiving, Daarnaast hebben ze verschillende inheemse plantensoorten nodig om voldoende voedsel binnen te krijgen. Bij de nestkasten ontvang je een meerjarig bloemenmengsel. Het bloemenmengsel bestaat uit verschillende inheemse planten die zorgen voor een grote aantrekkingskracht op insecten.

Bestellen
Wil je jouw steentje bijdragen aan het verhogen van de biodiversiteit in de gemeente Mook en Middelaar? Ga naar www.ikl-limburg.nl/regelingen/meer-biodiversiteit-in-eigen-tuin-mook-en-middelaar/ en bestel een nestkast of insectenhotel met 75% korting. De regeling staat open tot 27 september.

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT