Gemeente Mook en Middelaar
Gemeente Mook en Middelaar Foto: Gemeente Mook en Middelaar

Publicatie gemeente Mook en Middelaar

Openbare publicatie Duurzame energie

Waterenergie biedt beperkte kansen voor Mook en Middelaar
Hoewel het opwekken van elektriciteit uit de Molenbeek momenteel niet haalbaar lijkt, biedt warmtewinning uit het riool wel mogelijkheden voor de gemeente Mook en Middelaar. Vooral als het wordt toegepast in nieuwbouwprojecten. Dat blijkt uit onderzoek naar de haalbaarheid van deze twee duurzame energiebronnen.

Studenten van RvN@Lab onderzochten samen met innovatiebureau Lentekracht en AGREEn beide mogelijkheden met het oog op de gemeentelijke ambitie om in 2030 uitsluitend gebruik te maken van duurzame energie.

100% duurzame energie
Wethouder Pepijn Baneke: “Samen met de regiogemeenten van Noord- en Midden Limburg werken we aan een Regionale Energiestrategie om te bepalen hoe we op een duurzame manier gaan voorzien in onze energiebehoefte. Gemeente Mook en Middelaar heeft hierbij de ambitie om in 2030 energieneutraal te zijn. Dat betekent 30% minder energieverbruik ten opzichte van 2015 en 100% duurzame opwekking van energie binnen de gemeente en regio. Behalve wind- en zonne-energie verkennen we de potentie voor waterenergie. Dit haalbaarheidsonderzoek is een eerste, belangrijke stap.”

Thermische energie uit de Maas
Op basis van aanbevelingen van de onderzoekers wil het college niet verder gaan met elektriciteitswinning uit de Molenbeek. Baneke: “Wel zullen we bij nieuwbouwontwikkelingen riothermie als alternatieve warmtebron willen meenemen in de afwegingen. Er bestaan verschillende technische systemen, die vooral kansrijk zijn bij goed geïsoleerde woningen. Daarnaast gaan we in de komende periode kijken naar de mogelijkheden van thermische energie uit oppervlaktewater. Door gebruik te maken van temperatuurverschillen in het water van de Maas is het mogelijk om woningen en gebouwen te koelen en verwarmen. Dit biedt waarschijnlijk kansen voor onze gemeente.”

Wat vindt u belangrijk?
Op onze website staat bij dit nieuwsbericht over waterenergie een link naar de Raadsmemo Haalbaarheidsonderzoek waterenergie, met meer informatie en de onderzoeksresultaten. Ook de conceptversie van de Regionale Energiestrategie (RES) is – met handige samenvatting – na te lezen op mookenmiddelaar.nl/regionale-energiestrategie. Tips en ideeën over het besparen en opwekken van energie zijn welkom.

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT