Gemeente Mook en Middelaar
Gemeente Mook en Middelaar Foto: Gemeente Mook en Middelaar

Publicatie gemeente Mook - Middelaar

Openbare publicatie VIDEO

Denk mee over de energieplannen van onze regio
Welke keuzes maken we als regio om onze bijdrage te leveren aan de landelijke klimaat- en energiedoelen? Dat staat in onze Regionale Energie Strategie (RES) van Provincie, Waterschap en 15 Noord-Limburgse gemeenten. Het concept ligt er. We hebben nog tot juli 2021 om de RES definitief te maken. En daarvoor horen we graag wat onze inwoners belangrijk vinden. De RES raakt iedereen.

Waarom een Regionale Energiestrategie?
Op 28 juni 2019 publiceerde het kabinet het Klimaatakkoord: de Nederlandse uitwerking van de internationale klimaatafspraken van Parijs (2015). We gaan met elkaar de CO2-uitstoot sterk verminderen: in 2030 met de helft ten opzichte van 1990. Een van de afspraken is dat 30 energieregio’s in Nederland onderzoeken waar en hoe het best duurzame elektriciteit op land (wind en zon) opgewekt kan worden. In een RES beschrijft elke energieregio zijn eigen keuzes.

Dit wordt goed uitgelegd in het filmpje ‘Wat is de Regionale Energiestrategie?’.

Wat zijn de plannen voor onze regio?
De RES van de regio Noord- en Midden Limburg is tot stand gekomen in samenwerking met bestuurders, ambtenaren, netwerkbeheerders, vertegenwoordigers van milieu- en belangenorganisaties en vertegenwoordigers van lokale energiecoöperaties. Kort samengevat staat in onze RES dat we:

- kleinschalig energie gaan besparen en opwekken
- grootschalig duurzame elektriciteit gaan opwekken uit zon en wind (1.200 GHw in 2030)
- duurzame warmte gaan gebruiken, zodat we stap voor stap van het aardgas af kunnen. Denk aan: geothermie, restwarmte, aquathermie
- oordelen voor inwoners gaan vergroten, bijvoorbeeld door 50% lokaal eigendom bij grootschalige energieprojecten

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT