Gemeente Mook en Middelaar
Gemeente Mook en Middelaar Foto: Gemeente Mook en Middelaar

Publicatie gemeente Mook en Middelaar

Openbare publicatie

Mook | Een open brief aan alle inwoners van de gemeente door burgemeester Willem Gradisen.

Beste inwoners,

Het blijven helaas bizarre tijden. Het aantal besmettingen met het coronavirus is in ons land nog steeds te hoog. De verlenging van de lockdown en de strikte maatregelen die daarbij nodig zijn, bevestigen dat we nog steeds gezamenlijk deze pandemie moeten zien te beteugelen.

Gelukkig houden verreweg de meeste inwoners van onze gemeente zich aan de maatregelen. Hoe moeilijk dit ook is. Moeilijk voor ondernemers die er financieel-economisch zwaar onder lijden. Jongeren die in hun vrijheid en daarmee soms ook in hun ontwikkeling worden beperkt. Er zijn mensen die besmet zijn met corona en daarvan moeilijk herstellen. Of familieleden die zelfs voorgoed afscheid hebben moeten nemen van een dierbare. Ouderen die zich eenzaam voelen. En: het is zwaar voor velen die zich in meer of mindere mate somber voelen of er psychisch onder lijden.

Ons geduld wordt zwaar op de proef gesteld. De actuele situatie is echter nog steeds zorgelijk en onzeker. We leven momenteel eigenlijk tussen hoop en vrees.

Hoop omdat ook in ons land het vaccineren is begonnen. Jammer genoeg gaat dit nog wel even duren. De snelheid van het vaccineren staat of valt met de beschikbaarheid en hoeveelheid van de vaccins. We zullen er rekening mee moet houden dat een groot deel van dit nieuwe jaar nodig is om iedereen te kunnen vaccineren.

Maar er is helaas ook vrees. We komen langzamerhand meer te weten over de Britse variant van het coronavirus, die vele malen besmettelijker is. De zorg in Groot-Brittannië kan de problemen niet meer aan. Een zwart scenario waarbij ernstig besmette patiënten niet meer kunnen worden geholpen en er velen overlijden. Juist die extra druk op de zorg is wat we niet willen met elkaar. Dat ziekenhuizen moeten gaan kiezen bij de opname van een patiënt. Dat zorgmedewerkers minder of zelfs geen tijd hebben voor ‘gewone’ zorg.

Dit is de reden waarom in ons land wordt overwogen om de huidige zware maatregelen mogelijk nog verder te verscherpen. Dit moet een eventueel snelle verspreiding van de Britse variant vertragen om daarmee een zwart scenario, zoals in Groot-Brittannië, te voorkomen. Daarbij wordt bijvoorbeeld gedacht aan een avondklok om thuisbezoek te ontmoedigen en ontmoetingen in de avond buiten te voorkomen. Op het moment van het schrijven van deze brief is de uitkomst van eventuele strengere maatregelen nog niet bekend.

Het kan tevens noodzakelijk zijn dat de huidige lockdown verder moet worden verlengd. Het maakt het belang om op omvangrijke schaal te vaccineren nog groter. Met die vaccinaties is er in ieder geval licht aan het eind van de tunnel. Ook al moeten we nog een lange weg afleggen. Laten we hopen dat de vaccinaties voorspoedig verlopen en dat we in de loop van dit jaar allen bestand zijn tegen dit virus. Het zou geweldig zijn wanneer we de strenge maatregelen, onze zorgen en angst achter ons kunnen laten en weer volop kunnen genieten van onze vrijheid en van elkaar.

Burgemeester Willem Gradisen

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT