Gemeente Mook en Middelaar
Gemeente Mook en Middelaar Foto: Gemeente Mook en Middelaar

Publicatie gemeente Mook en Middelaar

Openbare publicatie Politiek

Stemmen in maart is een ‘voorrecht’
Op woensdag 17 maart a.s. mogen alle kiesgerechtigden ook in onze mooie gemeente Mook en Middelaar weer naar de stembus. In deze coronatijd is het voor met name kwetsbaren en mensen uit risicogroepen ook mogelijk gemaakt om hun stem eventueel uit te brengen op maandag 15 maart of dinsdag 16 maart. Uiteraard worden de andere kiezers op die dagen niet geweigerd, maar wanneer het u lukt om woensdag te gaan dan heeft die dag de voorkeur. Bovendien is het op woensdag, in tegenstelling tot de maandag en dinsdag, mogelijk om in alle dorpen dicht in de eigen buurt te stemmen. Daarnaast kunnen deze keer, in verband met corona, alle 70-plussers schriftelijk hun stem uitbrengen.

Stemmen is een “recht”, maar eigenlijk is het ook een ‘voorrecht’. Het is namelijk in veel landen in de wereld helaas geen vanzelfsprekendheid om te mogen stemmen. In Nederland is voor dat algemeen kiesrecht ook lang gestreden. 

Het gaat deze keer om landelijke verkiezingen, namelijk om de Tweede Kamerverkiezingen. Na de uitslag van deze verkiezingen gaan verschillende politieke partijen aan de slag om een (nieuwe) regering vormen. Welke partijen dat zijn, hangt onder meer af van de uitslag en dus ook van uw stem. De nieuw gevormde regering bepaalt de komende jaren het beleid op gebieden als onderwijs, zorg, arbeidsmarkt, huisvesting, sociaal verzekeringsstelsel, pensioenen, milieu, politie en justitie, defensie, buitenlands beleid enzovoort. Door te stemmen kunt u daar invloed op uitoefenen.

Hoe belangrijk de politiek is, blijkt ook uit de afgelopen periode. Besluiten om het coronavirus te bestrijden, neemt de regering. De Tweede Kamer beoordeelt die besluiten. Dit bewijst nog eens hoe belangrijk het is dat u als kiezer uw stem laat horen door te gaan stemmen. Dus laat uw stem niet verloren gaan. Kortom ik roep u graag op: maak gebruik van uw democratisch ‘voorrecht’ en ga in maart stemmen!

Burgemeester mr. drs. W. Gradisen

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT