Gemeente Mook en Middelaar
Gemeente Mook en Middelaar Foto: Gemeente Mook en Middelaar

Publicatie gemeente Mook en Middelaar

Openbare publicatie

Aanpak beheersing eikenprocessierups
De gemeente Mook en Middelaar heeft een pakket van maatregelen om de overlast van de eikenprocessierups te bestrijden. Het is onmogelijk om de rups volledig uit te bannen. He streven is om tot een beheersbare situatie te komen.

Preventieve bestrijding
Op basis van de geconstateerde plaagdruk van het voorgaande jaar behandelen we de bomen preventief. Dit gebeurt met een biologisch bacteriepreparaat dat met een spuitkanon in de bladerkroon van de bomen wordt gespoten. Zodra de aannemer start met de preventieve bestrijding maken we dat bekend op de gemeentelijke website.

Curatieve bestrijding
Ondanks de preventieve behandeling kunnen er rupsen tot ontwikkeling komen in de bomen. Daarom inventariseren we de bomen na de preventieve behandeling en maken we een planning om nesten te verwijderen. Het is helaas niet mogelijk om alle bomen in de gemeente curatief te bestrijden. In eerste instantie zetten we in op de bomen binnen de bebouwde kom en dan vooral op locaties nabij scholen, gezondheidscentra en veelgebruikte (fiets)paden.

Eikenprocessierups in uw eigen tuin
Als u eikenprocessierupsen in uw eigen tuin ontdekt kunt u contact opnemen met Nationale Bomenbank Zuidoost Nederland via eikenprocessierups@nationalebomenbank.nl. U maakt dan zelf een afspraak met de aannemer over de kosten en de wijze van bestrijding.

Aanvullende informatie
Voor algemene vragen over de eikenprocessierups kunt u terecht op de site van het kennisplatform eikenprocessierups (www.processierups.nu). Nadere informatie over gezondheidsklachten als gevolg van de eikenprocessierups en wat u daartegen kunt doen, kunt u nalezen op de site van de GGD (www.ggdleefomgeving.nl).

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT