Meer bloemen zorgen voor meer insecten
Meer bloemen zorgen voor meer insecten Foto: IKL

Gennep gaat ecologisch maaien

Openbare publicatie Natuur

Gennep | Tussen 15 mei en 15 juni is het weer tijd om de bermen te gaan maaien, maar de gemeente Gennep gaat het dit jaar anders doen. Ze gaat vanaf nu ecologisch maaibeheer toepassen. Dat betekent: minder maaien, maaisel afvoeren en niet alles tegelijk maaien voor meer variatie.

Gemeentelijke bermen
Deze voorjaarsronde worden alleen de ‘zichthoeken’ en de eerste meter langs de fietspaden gemaaid. De rest blijft voorlopig staan. Hierdoor krijgen planten de kans om te bloeien en vinden insecten meer voedsel en meer schuilmogelijkheid. In het najaar, tussen 15 september en 15 oktober, vindt de tweede maaironde plaats.

Gazons en groenstroken
Een aantal grote gazons, die voorheen iedere 10 dagen werden gemaaid en geen recreatieve functie hebben, worden nog maar drie keer per jaar gemaaid en kunnen de komende tijd lekker groeien en bloeien. Daarnaast wordt momenteel gekeken welke gazons geschikt zijn voor het ‘sinusbeheer’, waarbij tijdens het maaien altijd stukken worden overgeslagen, zodat er veel variatie ontstaat op een klein stukje gazon. Bij de speeltuinen en speelveldjes blijft het oude beheer van kracht.

Waarom ecologisch maaibeheer?
Gemeente Gennep heeft gekozen voor ecologisch maaibeheer, omdat dit de biodiversiteit, de overlevingskans van insecten en de belevingswaarde van bermen vergroot. Het maaibeheer is onlangs opnieuw aanbesteed en de gemeente trekt samen op met idverde. Ieder jaar worden de plannen voor het maaibeheer bijgesteld, op basis van de resultaten van bijvoorbeeld insectentellingen.

Helpt u mee?
Wilt u meer informatie? Kijk op www.gennep.nl/groenergennep. Heeft u vragen of suggesties voor het verder uitrollen van ecologisch maaibeheer of wilt u helpen met bijvoorbeeld een insectentelling? Laat het weten via groenergennep@gennep.nl.

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT