Burgemeester Gradisen met klimaatburgemeester Rolf van der Kemp
Burgemeester Gradisen met klimaatburgemeester Rolf van der Kemp Foto: Gemeente Mook-Middelaar

Begin vandaag nog met energie besparen

Openbare publicatie Duurzame energie Maatschappelijke discussie

Mook | Duurzaamheid. Het is een belangrijk kompas voor alle gemeentes, zo ook voor Mook en Middelaar. Het Energiecafé helpt iedereen in de gemeente die graag duurzamer wil wonen. Klimaatburgemeester Rolf van der Kemp is een van hun energiecoaches. Hij ging in gesprek met burgemeester Willem Gradisen. Over simpele manieren om energie te besparen.

Burgemeester Gradisen: “Een kleine investering is zo terugverdiend”
“Met simpele keuzes kunt u al echt veel verschil maken. Dan heb ik het over kleine aanpassingen, die eigenlijk heel weinig moeite kosten. Denk aan aluminium achter uw verwarming, een ledlamp, een tochtstrip of borstel voor uw brievenbus, deurdrangers, waterbesparende douchekop, het uitzetten van apparaten in plaats van op stand-by laten staan. Er is zoveel laaghangend fruit. Of u nu huurder bent of eigenaar van uw woning, die maatregelen zijn voor iedereen nuttig. Zeker nu de energieprijzen toenemen is een kleine investering zo terugverdiend. En: de generaties na ons verdienen het ook, dat wij ons best doen. Ik zou tegen de huurders in onze gemeente ook willen zeggen dat ze vooral gebruik maken van de tegoedbon van 75 euro die ze krijgen.”

Klimaatburgemeester Van der Kemp: “Meten is weten”
“Heel veel mensen doen niet zoveel aan het duurzamer maken van hun huis. Ik eerst ook niet. Maar toen wij 2,5 jaar geleden in Mook gingen wonen, moesten we keuzes maken voor ons nieuwe huis en hebben we veel aandacht besteed aan isolatie. Daarna zag ik hoe je met wat simpele aanpassingen nog een stuk duurzamer kunt zijn. Als klimaatburgemeester wil ik in onze gemeente zoveel mogelijk mensen bereiken. Om ze net dat duwtje te geven dat ze nodig hebben. Het is een kwestie van beginnen. Ik heb veel gemeten in coronatijd. Was thuis aan het werk en heb kunnen uitproberen wat ik met ander gedrag kon bereiken. Veel. Meten is weten. Wat ik zelf heb opgestoken, deel ik graag met anderen.”

Drie tips die u meteen kunt toepassen
U kunt echt heel veel doen om energie te besparen. Een uitgebreid overzicht van tips staat op https://www.mookenmiddelaar.nl/energie-besparen. Beide burgemeesters komen tot drie handige tips, die zij hun buren als eerste zouden geven. U kunt ze vandaag nog toepassen. En het mooie is: u verdient het meteen terug met uw energierekening.

TIP 1 – Houd warme lucht binnen
Veel mensen hebben overdag boven een raam open staan. Voor frisse lucht. Heel begrijpelijk, maar voor de gezondheid niet de hele dag nodig. Warme lucht stijgt, dus met een open raam verliest u de hele dag warmte die vanaf de benedenverdieping, door het plafond naar boven het raam uitgaat. Dat kan u 10% gasverbruik schelen. Nog los van wat extra maatregelen als tocht-strips kunnen opleveren.

TIP 2 – Laat apparaten niet stand-by staan
Stop met het 24 uur per dag stand-by laten staan van tv, monitor, sonos-systeem, mediabox, etc. Met een stekkerdoos die aan en uit kan, kunt u deze apparaten heel makkelijk uitzetten. Zo verbruikt u tot wel 80% minder stroom. Een handig weetje daarbij: een mediabox heeft binnen 1 minuut gewoon alle zenders weer opgehaald. U hoeft dus niet opnieuw in te loggen. Dat is dus geen reden om ‘m aan te laten staan.

TIP 3 – Stel uw verwarming anders in
Zet de verwarming wat lager. Veel mensen zetten de verwarming ’s ochtends tussen 7 en 9 uur vol aan en gaan daarna de deur uit. Dat kost bakken met energie. Een ijskoud huis vindt (bijna) niemandfijn. Maar met 17 graden heeft u al echt het gevoel dat de verwarming aan is. De ketel lager zetten is ook een simpele oplossing. Voor bad-/douchewater moet die op 60 graden staan. Voor de verwarming is 60 graden vaak ook genoeg. Als dat water door alle leidingen en verwarmingen in het huis is gegaan, moet het - voor het beste rendement - kouder dan 58 graden zijn als het weer terug is bij de ketel. Bij veel mensen staat de ketel voor verwarmingswater op 75 graden. Dat is niet nodig. Niet thuis? Met vloerverwarming kunt u dan het best terugschakelen naar 17 of 18 graden. Zonder vloerverwarming is 15 graden voldoende.

Neem eens een kijkje bij een ander
Tijdens de Nationale Klimaatweek organiseert het Energiecafé op 29 oktober een duurzame huizenroute. Bezoek een woning in de buurt - bijvoorbeeld die van de klimaatburgemeester in de Gelrestraat - en ontdek welke mogelijkheden er zijn om een woning energiezuiniger te maken. Acht bewoners stellen hun woning open en vertellen het een en ander. Zie voor meer informatie: https://maasburen.nl/pagina/energiecafe 

Tegoedbon 75 euro
Bent u huurder in de gemeente en heeft u de geschenkbon van de Woonwijzerwinkel nog niet besteed? De mensen van het Energiecafé helpen u graag. Kom 29 oktober of 14 november langs bij het LOP of meld u voor meer informatie via menno.arendz@energiecafemookenmiddelaar.nl of (06) 54 30 62 48. Of doe mee op 19 november, zie hieronder de agenda. 

 Agenda Energiecafé
- 29 oktober: 10.30 - 12.00 uur, open inloop hulp bij bestellen van de 75 Euro tegoedbon voor huurders, LOP Molenhoek.
- 29 oktober: Open Duurzame Huizenroute van woningen met lage energierekeningen die op weg zijn naar “aardgasvrij”. Vraag aan buurtgenoten hoe zij dat doen.
- 14 november: 19.45 - 21.30 uur, open inloop, ook voor huurders, LOP Molenhoek.
- 19 november: 13.00 - 15.00 uur, “Samen door de winter”, ’t Môks Café, Mook. Buur-helpt-Buur: we laten zien hoe u besparende maatregelen uitvoert en reiken pakketjes uit aan bewoners die zelf geholpen willen worden én minimaal twee anderen willen helpen met het verlagen van hun energierekening.

Kijk voor meer informatie op de agenda op: www.energiecafemookenmiddelaar.nl

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT