Het gedeelte van de Kleefsebeek dat enkele meters verlegd moet worden
Het gedeelte van de Kleefsebeek dat enkele meters verlegd moet worden Foto: Google Maps

Denk mee over aanpassingen Kleefsebeek

Openbare publicatie Maatschappelijke discussie Natuur

Heijen | Ingenieursbureau Arcadis werkt in opdracht van Rijkswaterstaat aan verschillende ecologische verbetermaatregelen voor de Maas. Voor drie locaties heeft Rijkswaterstaat nu een zogenoemde Kennisgeving Participatie gepubliceerd, waaronder de Kleefsebeek in Heijen. 

Meedenken tot en met 25 februari
Voor de Kleefsebeek is een oplossingsrichting uitgewerkt, zoals is geformuleerd in de Kennisgeving. Rijkswaterstaat informeert belanghebbenden en nodigt hen uit om mee te denken over de voorgenomen herstelmaatregelen. Via deze link vindt u de volledige tekst van de Kennisgeving. Reageren kan nog tot en met 25 februari 2023, via onderstaande manieren:

Schriftelijk: Stuur een gefrankeerde brief naar Rijkswaterstaat Zuid Nederland, Postbus 2232, 3500 GE Utrecht
Per e-mail: Mail uw reactie naar KRW.ZN@rws.nl
Via contact met de omgevingsmanager: U kunt contact met hem/haar opnemen via het e-mailadres KRW.ZN@rws.nl om een afspraak te maken.

Oplossingsrichting bovenstrooms
De Kleefsebeek mondt uit in de oude Maasarm bij Heijen. In het bovenstroomse gedeelte, ter hoogte van Smele, zijn er plannen om met kleinschalige ingrepen de beek natuurlijker te maken. Daarbij moet gedacht worden aan het verwijderen van de beschoeiing en keien aan één kant van de oever, plus het deels flauw afgraven van deze oever. Op de tegenoverliggende oever worden dan pakketten dood hout aangebracht in het water. Door de beek zo vorm te geven, worden natuurlijke processen als afkalving en aanzanding versterkt en gaat de beek weer licht slingeren. Het dode hout dient tegelijkertijd als waardevol ecologisch element; ongewervelde waterdiertjes, algen en wieren kunnen zich er aan hechten en vissen vinden er een schuilplaats.

…en benedenstrooms
Bij het benedenstroomse deel - daar waar de beek uitmondt in de Maas – is het de bedoeling de Kleefsebeek een paar meter noordwaarts op te schuiven. Hierdoor ontstaat er voldoende ruimte voor een beheerpad. Ook blijven zo de wandelroute ‘het Hèjs Rundje’ en de Maasheg behouden en blijft het terrein van de schutterij ongemoeid. Dit verlegde stuk krijgt dan eveneens een natuurlijker karakter met een flauw oplopende oever en houtpakketten.

Afstemming en planning
In 2021 is samen met andere overheidsorganisaties zoals de gemeente Gennep en waterschap Limburg een eerste verkenning gestart voor de Kleefsebeek. Ook zijn bij particuliere grondeigenaren en -gebruikers en andere direct belanghebbenden relevante aandachtspunten over het gebied opgehaald. Verder houden Rijkswaterstaat en Arcadis zo goed mogelijk rekening met eventuele archeologische, landschappelijke en cultuurhistorische waarden en beschermde plant- en diersoorten. De komende periode wordt met behulp van diverse specialisten een ontwerpnotitie opgesteld. De maatregel moet uiterlijk in 2027 zijn gerealiseerd.

Kaderrichtlijn Water
Rijkswaterstaat werkt sinds 2010 aan verbetering van de ecologische waterkwaliteit van de grote rivieren, dus ook bij de Maas. Een belangrijke basis hiervoor is de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW). In de gemeente Gennep zijn eerder al KRW-maatregelen uitgevoerd. Ook zijn er in deze regio nog andere ecologische maatregelen in voorbereiding: Oude Maasarm Heijen, monding Heijense Leijgraaf, geul Ossenkamp en de monding van de Kroonbeek. Van dat laatste project is waterschap Limburg de kartrekker. De herinrichting van de Milsbeekse uiterwaard wordt meegenomen in het grotere project Lob van Gennep, eveneens onder leiding van het waterschap.

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT