Den Asseldonk wordt gedurende 12 dagen een noodopvang
Den Asseldonk wordt gedurende 12 dagen een noodopvang Foto: Chris Smits

Den Asseldonk 12 dagen noodopvang vluchtelingen

Openbare publicatie Maatschappelijke discussie Politiek

Nieuw Bergen | De tijdelijke crisisnoodopvang voor asielzoekers op het oude zwembadterrein in Nieuw Bergen gaat per 1 juni 2023 dicht. De bewoners van de opvang locatie kunnen pas op 12 juni naar hun nieuwe (tijdelijke) woonplek in de gemeente Sittard-Geleen. Gedurende de tussenliggende 12 dagen verblijven de bewoners in Den Asseldonk.

De tijdelijke crisisnoodopvang in Nieuw Bergen is sinds 1 december 2022 in gebruik. Gemeente Bergen heeft toen met alle belanghebbenden, maar ook met bijvoorbeeld de leveranciers van de woonunits, afgesproken dat de opvang locatie maximaal 6 maanden open blijft. De crisisnoodopvang sluit daarom op 1 juni 2023.


Nieuwe woonplek
De bewoners van de crisisnoodopvang in Nieuw Bergen gaan naar de nieuwe opvanglocatie voor asielzoekers in de gemeente Sittard-Geleen. Hier verblijven de bewoners maximaal één jaar. Deze nieuwe locatie opent haar deuren op maandag 12 juni.

12 dagen in Den Asseldonk
In de periode van 31 mei tot 12 juni verblijven de bewoners in de sporthal van Den Asseldonk. De activiteiten in de sporthal kunnen hierdoor tijdelijk niet doorgaan. Gemeente Bergen is nog in gesprek met Optisport over mogelijke oplossingen.

Waarom Den Asseldonk?
Het is niet mogelijk om de bewoners gedurende deze periode op het oude zwembadterrein te laten blijven. De gemeente  kan namelijk vanaf 1 juni geen gebruik meer maken van de woonunits. Het contract loopt per die datum af en de woonunits zijn vanaf dat moment bestemd voor een andere locatie elders in het land.

De gemeente heeft gekeken naar alternatieve verblijfplaatsen, zoals vakantieparken en groepsaccommodaties. Maar er is geen beschikbare locatie gevonden voor de opvang van de 66 bewoners die op dit moment nog op de opvanglocatie verblijven. Daarom is ervoor gekozen hen gedurende 12 dagen op te vangen in Den Asseldonk.


Afbreken en herstellen
Vanaf 1 juni wordt de opvanglocatie op het oude zwembadterrein afgebroken. De woonunits worden weggehaald en het terrein wordt weer leeggemaakt. Daarna vinden herstelwerkzaamheden plaats. Na vier weken wordt het terrein vrijgegeven en kan de locatie weer worden gebruikt voor andere activiteiten.

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT