Een natuurlijke bestrijdingsmethode
Een natuurlijke bestrijdingsmethode Foto: Gemeente Bergen

Vlinderfilterhotel helpt bij bestrijding eikenprocessierups

Openbare publicatie Maatschappelijke discussie Natuur

Well | Op twee locaties in Well, op ’t Zand en in de Klokkemakerstraat, hangen sinds kort zogenaamde vlinderfilterhotels. Deze hangen op vier meter hoogte in de bomen en gaan helpen bij de bestrijding van de eikenprocessierups.

In de vlinderfilterhotels zitten 16 nesten van de eikenprocessierups. Deze nesten zitten vol met poppen van deze rups, maar ook met parasieten van de eikenprocessierups zoals sluipvliegen en sluipwespen. Door de speciale wand met gaatjes van het ‘hotel’ kunnen de uitgekomen sluipvliegen en -wespen ongehinderd naar buiten vliegen. De vlinders van de eikenprocessierups zijn groter dan de gaatjes en zitten dus gevangen in het ‘hotel’. Ze kunnen niet naar buiten, ze kunnen zich dus niet voortplanten.

Parasieten
Sluipvliegen en sluipwespen zijn parasieten van de eikenprocessierups. Parasieten leven ten koste van hun gastheer, in dit geval de eikenprocessierups. Omdat de sluipvliegen en -wespen het vlinderfilterhotel kunnen verlaten komen ze weer in de vrije natuur. Daar kunnen ze zich voortplanten en verder leven ten koste van de volgende generatie eikenprocessierupsen.

Monitoring
De werking van de vlinderfilterhotels bestrijkt een gebied van tientallen vierkante meters. De inzet wordt in kaart gebracht. Uit eerdere monitoring van eikenprocessierupsnesten in de buurt van vlinderfilterhotels bleek dat gemiddeld de helft van de dieren uit die nesten parasieten zijn in plaats van vlinders van de eikenprocessierups. In de buurt van bloemrijk grasland is dat zelfs 85%.

Meer informatie
Bij de twee vlinderfilterhotels hangt een informatiebord. Daarnaast kunt u op www.storix.nl/beheer-eikenprocessierups/ en www.bergen.nl meer lezen over de inzet van vlinderfilterhotels. 

Heeft u vragen of opmerkingen, neem dan contact op met het Klant Contact Centrum, (0485) 34 83 83 of stuur een mail naar info@bergen.nl.

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT