Inval FIOD Wellerlooi
Inval FIOD Wellerlooi Foto: Chris Smits

Grote inzet bij FIOD inval Wellerlooi

Politie 112

Wellerlooi | Op maandagochtend 9 november heeft de FIOD een grootschalige inval gedaan bij een woning aan de Kruisstraat in Wellerlooi. Aan de door de FIOD gecoördineerde actie namen diverse diensten deel zoals politie en douane.

De inval in Wellerlooi was onderdeel van een grote actie in Limburg en Noord Brabant in het kader van de Opiumwet en de jacht op hennep en synthetische drugs.

Lees hier het persbericht van het Openbaar Ministerie:

Niet oma’s gehaktballen maar syndru: 3 aanhoudingen en ruim 12 doorzoekingen

Nieuwsbericht | 09-11-2020 | 17:05

Waar normaal de geur van oma’s gehaktballen, vers brood of net gemaaid gras hun neuzen binnen kringelt, wisten omwonenden in Venlo op 7 april 2020 niet wat ze roken: rond een rijtjeswoning in hun wijk hing een sterk chemische geur. Een geur die niet past bij een normale woonwijk, maar hoort bij professionele laboratoria en fabrieksprocessen, met alle gezondheidsrisico’s van dien en explosiegevaar. De politie werd gealarmeerd en strafrechtelijk onderzoek Goudhaan is opgestart. En vandaag klapte dat onderzoek: 3 aanhoudingen en ruim 12 doorzoekingen.

Op 12 locaties waren er vanmorgen doorzoekingen: 9 huizen en 3 bedrijfspanden op diverse locaties in Limburg en Noord-Brabant. Vanuit enkele plekken is ‘doorgestapt’ naar extra zoeklocaties. Drie verdachten uit Venlo (58), Ospel (34) en Aarle-Rixtel (41) zijn aangehouden. De hoofdverdachte is de man uit Venlo. Hij was al geen onbekende van politie en justitie. Hij kreeg eerder voor drugsgerelateerde feiten 6 jaar gevangenisstraf opgelegd in België en 9 jaar in Duitsland. Hij is vandaag ook aangehouden voor oudere Opiumwet-feiten en voor het jarenlang witwassen van grote geldbedragen.

Start onderzoek

Nadat op 7 april 2020 bij de politie Limburg de melding was binnengekomen dat op het adres in Venlo een sterk chemische geur hing, is ingegrepen. In de woning werden onder meer vijf zwarte plastic zakken aangetroffen met daarin zo’n 200 kilo MAPA, zo bleek uit een indicatieve test door de Douane. MAPA is een zogenaamde pre-precursor. In verband met het aantreffen van deze pre-precursor is het onderzoek Goudhaan gestart, onder gezag van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM).

Sinds vanmorgen vroeg zijn er aanhoudingen en doorzoekingen. De FIOD, politie Limburg en Oost-Brabant, Defensie, Functioneel en Landelijk Parket (OM) werken nauw samen. Medewerkers van de FIOD met speciale expertise op het gebied van het traceren en aanpakken van witwassen en precursoren doen onderzoek met steun van onder anderen vermogenstraceerders van het Functioneel Parket.

Aan de doorzoekingen hebben meerdere Advanced Search Teams (AST) van het Ministerie van Defensie deelgenomen. Deze teams hebben kennis en ervaring opgedaan tijdens missies en operaties in het buitenland en in Nederland zelf over het onderkennen en doorzoeken van ruimtes. Hiervoor gebruiken zij gespecialiseerd personeel en apparatuur.

Versleutelde communicatie

Gedurende het onderzoek is vastgesteld dat de drie verdachten communiceerden via EncroChat. De verdachten waanden zich onbespied door politie en justitie omdat zij versleutelingsdienst EncroChat gebruikten en communiceerden vrijuit. 

De doorzoekingen vandaag waren op zeker twaalf locaties. Daarbij ging het om negen woningen in Venlo (3), Aarle Rixtel (2), Tunnelroy, Tegelen, Eersel en Wellerlooi. Ook drie bedrijfspanden in Asten, Altweerterheide en Kessel zijn door de FIOD, OM, Defensie en politie doorzocht.

Schade

De productie en het voorhanden hebben van precursoren voor de productie van synthetische drugs (syndru) zijn schadelijk voor de gezondheid en het milieu.

Drugsdumpingen veroorzaken schade aan de natuur. Hiertegen wordt stevig opgetreden door de overheid. Vaten, jerrycans en ander drugsafval horen niet thuis in de natuur. De aanwezigheid van precursoren en andere middelen voor de productie van synthetische drugs kan leiden tot ontploffingen, persoonlijke en financiële schade. Niemand wil dat gevaar lopen in zijn of haar omgeving. Het is daarom belangrijk om vermoedens van criminele activiteiten te melden via de politie 0800-8844 of meld misdaad anoniem.

Criminelen handelen enkel uit eigen winstbejag, ten koste van anderen en de omgeving. Met de productie van drugs, het verhandelen en vervoeren daarvan gaat veel geld gemoeid. Uit misdaad afkomstig geld, dat geregeld in de legale economie terecht komt. Deze versmelting van de onder- en bovenwereld is ongewenst. De overheid treedt daar hard tegen op. 

Bij doorzoekingen op 9 november 2020 zijn diverse zaken inbeslaggenomen, waaronder een aantal voertuigenVergroot afbeelding Bij doorzoekingen op 9 november 2020 zijn diverse zaken inbeslaggenomen, waaronder een aantal voertuigen
Een deel van de inbeslaggenomen voertuigen

Vuurwapens, voertuigen, verdovende middelen

Bij de doorzoekingen zijn diverse zaken in beslaggenomen. Het gaat onder meer om administratie, mobiele telefoons, verdovende middelen (amfetamine) en hardware voor de productie van en afval van synthetische drugs. Opvallend was dat in een bedrijf in Asten een niet in werking zijnd drugslab is aangetroffen evenals twee vuurwapens en munitie. Op een andere locatie is een hennepdrogerij aangetroffen en is beslag gelegd op henneptoppen. Ook zijn dure horloges en ruim een halve ton aan cash geld in diverse coupures inbeslaggenomen. Daarnaast zijn diverse personenauto’s, een busje met aanhanger en een boot met trailer aan de beslaglijst toegevoegd. Misdaad mag immers niet lonen. 

Voorgeleiding

De verdachten zijn ingesloten voor verhoor en zitten in beperkingen. Dat houdt in dat zij uitsluitend met hun advocaat contact mogen hebben. Zij worden donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in ‘s-Hertogenbosch. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Inval FIOD Wellerlooi

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT