Archieffoto Achates
Archieffoto Achates Foto: VV Achates

Achates knokt zich naar moeizame zege

Ottersum | Als je in de onderste regionen van de ranglijst bivakkeert, zijn het iedere week degradatieduels met vaak minder mooi voetbal, maar wel op karakter vechten voor iedere bal. Achates staat er niet florissant voor met de vierde plaats van onderen. In de heenwedstrijd tegen SCMH uit Mariaheide kreeg Achates met 4-0 klop, terwijl de kansen voor Achates legio waren in het eerste gedeelte. Maar met hun snelle spitsen counterde, deze tot dan volledig onbekende ploeg, zich naar een ruime overwinning. (Door Jan Broekman)

Sven Jeuriens kende nu de tegenstander en met een straffe mandekking en strijdend voor iedere meter, moest vandaag resultaat worden behaald. Echt uitgespeelde kansen waren er de eerste 25 minuten nauwelijks. De laatste bal kwam aan beide kanten niet aan of de bal maakt op het slechte veld een onverwachte manoeuvre. In de 26e minuut speelde Marijn van den Broek zich op links goed vrij en verplaatste de bal naar Yannick Schouten op de rechterflank, die direct teruglegde op Bas Thijssen, die de bal onhoudbaar in de verre hoek binnenschoot, 1-0. Toch was de vreugde maar van korte duur, want Gijs Donkers liet van dichtbij, door niet resoluut verdedigend ingrijpen, doelman Rens van den Bogaart kansloos, 1-1. In de 35e minuut passeerde Bas Thijssen in het 16 metergebied een aantal spelers en op de achterlijn kreeg hij met een sliding de bal nog voor de goal. Een SCMH speler kon de bal niet ontwijken en kopte de bal in zijn eigen doel. Na 45 minuten floot scheidsrechter Luc Vekens uit Zuid Limburg voor de verdiende thee.

In de tweede helft was Yannick Schouten dicht bij een doelpunt, maar keeper Jonne Nooijen kon met een corner erger voorkomen. In de 63e minuut zag SCMH er achterin niet goed uit en een hangende bal werd door Tren Weijers de 3-1 binnen getikt, waarbij de keeper al grabbelend de bal over de doellijn zag gaan. Na ruim een uur maakte jeugdspeler Dorus de Wagt zijn debuut in Achates 1 en in de 68e minuut miste Kai Bicentini een strafschop, die terecht was toegekend na het neerhalen van Bas Thijssen. Het vechtvoetbal vrat aan de conditie en Marijn van den Broek werd vervangen door Bas Boersen en Yannick Schouten door Lars Aangenent. SCMH gaf zich nog niet gewonnen en schoot nog een keer net naast de staander. In de 85e minuut kreeg Mariaheide een penalty na een sliding van terriër van Joep Stamer, waarbij Joep duidelijk de bal speelde. De 3-2 stand maakte de laatste minuten nog spannend, waarbij keeper Rens van den Bogaart nog eenmaal assistentie kreeg van een verdediger op de doellijn. Al met al een verdiende overwinning, die vooral op karakter werd behaald.