In de eerste ontmoeting dit seizoen won Festilent nog met 1-0
In de eerste ontmoeting dit seizoen won Festilent nog met 1-0 Foto: Tijs Nabuurs

Achates legt gepromoveerd Festilent over de knie

Sport Sport

Ottersum | Een uitje op de zonovergoten Niersvallei was deze zondagmiddag zeker geen straf voor de dit seizoen niet zo verwende Achates fans. Wedstrijdpunten zouden vandaag een bonus zijn. De scheidsrechter Yannick Bos uit Gulpen is pas 19 jaar, maar floot een prima wedstrijd.
(Door Jan Broekman)

Festilent was tot deze middag nog ongeslagen. Vorig week wonnen ze nog ruim tegen ‘degradatieconcurrent’ SIOL uit Katwijk. Achates speelde vandaag weer met een versterkt middenveld van vijf spelers en een spitsspeler, Kai Bicentini, die 90 minuten een onvermoeibare plaaggeest was voor de verdediging. Festilent was in de beginfase meer aan de bal en wilde zo snel mogelijk op voorsprong komen. Ze kregen nogal wat hoekschoppen, maar wisten nauwelijks kansen te creëren. Kregen ze schietkansen, dan waren ze slordig in de afronding en vlogen de ballen over de ballenvangers. De ballenjongens hadden hier handenvol werk aan.

Achates was een hecht collectief, dat streed voor iedere bal en die feitelijk ook de beste kansen kregen. Na 20 minuten gaf Yannick Schouten een prima voorzet, die door Marijn van den Broek net naast de staander werd gekopt. Even later werd Bas Thijssen vastgehouden, dat hem de vrije doorgang op keeper Nick van der Horst ontnam. Wel geel, maar de kans was verkeken. Toch was het in de 35e minuut weer Bas Thijssen, die op een doorgekopte bal van Marijn van den Broek, zich vrijspeelt en de 1-0 kon binnenschieten. Nauwelijks drie minuten later kopte Yannick Schouten op rechts goed door op Kai Bicentini, die uit de stuit onhoudbaar in de rechter bovenhoek de 2-0 binnenschoot. Pim Konings en Joep Stamer waren een paar maal attent op de doellijn, als er gevaar dreigde van de Zeelandse formatie. De stand veranderde niet meer tot aan de rust.

Na de pauze wilde Festilent snel de opgelopen schade herstellen en de Ottersummers moesten terug, maar gelukkig was de Festilentse focus onder de maat en ze waren te gehaast en te wild. Zo werden de schaarse mogelijkheden verknald. Vooral in de counter, via de prima spelende Yannick Schouten, was Achates veel gevaarlijker. In de 64e minuut verschalkte Bas Boersen met een leep boogballetje zijn opponent en bereikte Yannick Schouten, die met een vrij veld voor zich keeper Nick van der Horst kansloos liet. Rens van de Bogaart was ook vandaag weer een betrouwbare sluitpost en wist met enkele prima reddingen zijn doel schoon te houden. Maar in de slotfase moest hij capituleren op een strakke inzet van Jeroen Disveld, die zich keurig vrijspeelde en vervolgens succesvol de trekker overhaalde voor de eretreffer. Verder lieten de roodwitten het niet komen en ze haalden met deze 3-1 zege drie belangrijke (bonus-)punten, temeer daar SIOL vandaag een nederlaag moest slikken. 

Een trotse trainer Sven Jeuriens, die zijn strijdplan zag slagen en klassebehoud dichterbij zag komen. Nog drie finales, met zondag 14 mei de uitwedstrijd tegen De Rakt.

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT