Het eerste document uit 1271
Het eerste document uit 1271 Foto: Heijen 750 jaar

Heijen viert 750-jarig bestaan

Verenigingen

Heijen | Het grondgebied van Heijen al zeer lang bewoond, zoals blijkt uit vondsten uit de Steentijd, de IJzertijd, de tijd van de Romeinen, maar officieel is de naam Heijen benoemd in een Latijnse oorkonde van 12 maart 1271. Rien van de Brand, schrijver van 18 historisch-wetenschappelijke werken waaronder ‘Vesting ’t Genneperhuys’, heeft deze oorkonde gevonden in het archief van de voormalige cisterciënzerinnenabdij,  Kloster Graefenthal in Asperden en uit het Latijn in het Oud Nederlands vertaald.

Uiteraard wordt dit 750 jarig jubileum in Heijen gevierd! De bijzondere historie van ons mooie en oude dorp Heijen wordt allereerst voor het voetlicht gebracht door lezingen op zaterdagavond 25 september van 19.30 tot 22.15 uur en zondagmiddag 26 september van 14.00 tot 16.45 uur in Gemeenschapshuis D’n Toomp. Op beide dagen zal historicus Rien van den Brand de rijke geschiedenis van Heijen van 1250 tot 1900 belichten, de werkgroep Historisch Heijen gaat in op de geschiedenis van 1900 tot heden.

In verband met de coronamaatregelen en het beperkt aantal zitplaatsen is het belangrijk dat belangstellenden zich aanmelden en een zitplaats reserveren. Dat kan via een mail aan 750jaar@heijen.info met vermelding van uw naam, adres, aantal personen en uiteraard welke dag u de lezing wilt bijwonen. U krijgt dan later een bevestiging van uw reservering. Het kan ook via het formulier dat te downloaden is op www.heijen.info.

Maar daarmee houden festiviteiten niet op.
Op zaterdag 2 en zondag 3 oktober zullen de verenigingen en organisaties, die allemaal een belangrijke rol hebben gespeeld (en spelen) in de geschiedenis van de Heijense gemeenschap, met genoegen van 13.00 – 17.00 uur hun eigen historie en verhaal presenteren aan dorpsbewoners en andere geïnteresseerden op diverse locaties (Huys Heijen, de Dorpskamer, d’n Toomp, Proeflokaal 1891, Vrienden van Heijen), zodat iedere vereniging genoeg ruimte heeft voor de presentatie en bezoekers een rondje geschiedenis door het dorp kunnen maken.

Verder wordt nog een fantastisch historisch feestweekend gepland tijdens het Pinksterweekend 2022 van vrijdag 3 tot zondag 5 juni 2022. Het zal een combinatie worden van het Heisafeest en een historische dag met een middeleeuwse entourage met re-enactors, ridders, demonstraties en een kampement bij het Heijense kasteel.

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT