De gemeenteraad vergaderde afgelopen dinsdag weer eens digitaal
De gemeenteraad vergaderde afgelopen dinsdag weer eens digitaal Foto: Chris Smits

Voor vijf miljoen aandelen

Video Politiek Duurzame energie

Nieuw Bergen | Tijdens de digitale raadsvergadering van dinsdag 9 februari heeft de raad ermee ingestemd om het totaalkrediet van drie naar ruim vijf miljoen euro te verhogen zodat fase 4 van Energielandgoed Wells Meer kan starten. Tot nu zijn de gemaakte kosten in het kader van de voorbereiding 2,9 miljoen euro en met de kredietverhoging komt het totaal op 5.002.800 euro.

De gemeente krijgt voor het volledige bedrag van ruim vijf miljoen, aandelen in de nog op te richten ontwikkel-bv.

Voor het eind van dit jaar moet duidelijk zijn hoe de opbrengsten terug kunnen vloeien zodat deze ten goede komen van de leefbaarheid in alle kerkdorpen van de gemeente. “De raad gaat hierover beslissen”, aldus wethouder Antoon Splinter. “Het is niet voor het eerst dat de gemeentes aandelen in een energiebedrijf hebben”, stelt CDA-fractievoorzitter Jacob Knoops. “Denk maar eens terug aan vroeger zoals het bij Essent was.”


Door de aandelen in eigen beheer te houden en zelf een energiebedrijf op te richten wil de gemeente voorkomen dat buitenlandse investeerders er met de opbrengsten vandoor gaan.

De fractie KERN stemde tegen het besluit en noemde het Energielandgoed Wells Meer een aanslag op het agrarisch grondareaal. Ook geeft voorman Camps aan bang te zijn voor de planschades die het project met zich gaan meebrengen. Hij vreest dat dit megalomaan project de burgers geen geld gaat opleveren maar zelfs geld kan gaan kosten.

De VVD droomt nu al van de riante opbrengsten. Jack Jennissen: “We willen met die centen onder andere graag de onroerendezaakbelasting flink verlagen.”

De PK liet bij monde van Jos Valckx weten dat de eventuele opbrengsten ten goede moeten komen aan alle burgers en dat er nu al nagedacht gaat worden over hoe dat zou moeten.

Wethouder Splinter gaf aan dat de minister de spelregels voor het aanvragen van de Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE-subsidie) heeft veranderd. De subsidies worden niet meer twee keer per jaar toegekend, maar eenmaal in het najaar.

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT