Fietspontje klaar voor het nieuwe seizoen

Video Recreatie & Toerisme

Wellerlooi | Op vrijdag 2 april is veerboot Kobus weer in de vaart gegaan en heeft de dienstregeling weer opgepakt. Het is inmiddels het twintigste seizoen voor de veerboot en hij is voor die gelegenheid, maar ook omdat het een beetje nodig was, technisch helemaal vernieuwd. 

In de negentien jaren “op en neer” tussen Blitterswijck en Wellerlooi heeft de veerboot 850.000 passagiers overgezet. De laatste tijd kwamen er af en toe kleine storingen aan het licht waardoor de boot aan de kant moest blijven. Daarom is de boot deze winter grondig onder handen genomen. Scheepswerf Smits in Velden heeft de boot voorzien van een nieuwe motor, nieuwe aandrijving en een compleet nieuwe hydraulische installatie. Ook is de kajuit verhoogd waardoor de schipper een beter zicht heeft bij het aanmeren. “Kortom er staat eigenlijk een nieuwe boot waarmee we weer jaren vooruit kunnen”, aldus Frans Camps, secretaris van de stichting ‘Voet- en fietsveer Blitterswijck-Wellerlooi’.

Tarieven
Sinds 2002 is het tarief voor de overtocht steeds één euro geweest. Door de grote aantallen passagiers was het gedurende twintig jaar lang niet nodig om het tarief aan te passen. “Helaas zijn we nu wel genoodzaakt dit te doen. In de jaren is er natuurlijk inflatie geweest en het btw-tarief op de veerkaartjes is verhoogd van 6 naar 21 procent”, zo sprak Camps zuinigjes. Het bestuur van de stichting heeft daarom besloten het tarief per overtocht met ingang van dit jaar te verhogen naar één euro twintig. Voetgangers betalen voortaan 60 cent.

Veiligheid
Evenals vorig jaar zijn op de veerboot alle benodigde veiligheidsmaatregelen genomen zodat u “Coronaproof” kunt overvaren. In plaats 12 passagiers is er nu plaats voor acht fietsers en twee voetgangers, zodat de anderhalve meter afstand mogelijk is.

Schippers
Vorig jaar is er in de pers aandacht besteed aan het feit dat enkele schippers moesten stoppen wegens het bereiken van de leeftijdsgrens of vanwege verhuizing. Bovendien is een van de schippers afgelopen jaar overleden. Geïnteresseerden konden zich melden en er kwamen veel reacties en aanmeldingen van mensen die graag willen komen varen met veerboot Kobus. In dit seizoen zult u dus enkele nieuwe veermannen kunnen begroeten die u overzetten.

Kobus 2.0
Kobus 2.0

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT