Het weerstation aan de Grensweg in Siebengewald
Het weerstation aan de Grensweg in Siebengewald Foto: WS Siebengewald

Siebengewald heeft al jaren een eigen weerstation

Video Sport

Siebengewald | Op 19 mei jongstleden kwam Maasduinen Centraal met het bericht dat de familie Ingenbleek als eerste in de gemeente Bergen een erkend weerstation had opgericht om met de verkregen data een beter bodemmanagement te kunnen doen voor de teelt van asperges en andere gewassen. Hierop werd gereageerd door Jeroen Zwart die sinds augustus 2015 Weerstation Siebengewald aan de Grensweg beheerd.

Jeroen is zowat zijn hele leven al licht geobsedeerd door het weer in al zijn facetten. Zijn vader was werkzaam bij het KNMI en Jeroen kreeg het zodoende al op vroege leeftijd met de paplepel ingegoten. De geboren Utrechtenaar streek na enkele omzwervingen in 2015 neer in Siebengewald waar hij meteen begon met zijn weerstation opnieuw op te bouwen. De locatie aan de Grensweg is uitermate geschikt voor een weerstation omdat het van alle kanten vrij ligt waardoor de data erg nauwkeurig zijn en de gegevens van de KNMI sterk benaderen.


“Terecht wordt in het bericht over het weerstation bij Ingenbleek aangegeven dat meestal teruggegrepen wordt naar de professionele weerstations van het KNMI, waarvan de dichtstbijzijnde Volkel en Arcen betreffen, inderdaad op enkele tientallen kilometers van Siebengewald. Echter het station dat ik heb opgericht voldoet in belangrijke mate aan de voorwaarden die door het KNMI aan een weerstation worden opgelegd. Daar komt bij dat het weerstation tevens dient als officieel neerslagstation van het KNMI voor de regio Siebengewald en omgeving. Het is het vooral voor de agrarische sector een belangrijk weerstation voor deze regio, waar de boeren in de omgeving, zoals ik inmiddels heb begrepen, al jarenlang dankbaar gebruik van maken”, aldus Jeroen Zwart.

WS Siebengewald ook is aangesloten bij WeatherUnderground, een wereldwijd netwerk van weerstations. De hierbij aangesloten weerstations zijn niet altijd even betrouwbaar, maar geven toch een mooi beeld in de omgeving, temeer ook omdat weerstations net over de grens hierin meegenomen kunnen worden.

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT