Sjaak Mooren bij de bijzondere ontdekking
Sjaak Mooren bij de bijzondere ontdekking Foto: Gemeente Gennep

Zeldzame vondst bij Genneper Huys

Video Kunst & cultuur VIDEO

Gennep | In september is er bij het Genneper Huys een proefsleuvenonderzoek gedaan. Het doel hiervan was om te kijken hoe de ruïne het best behouden kan worden. Bij het onderzoek werd een zeldzame vondst gedaan: er zijn muurresten gevonden van een achthoekige toren uit de twaalfde eeuw.

Een speciale ontdekking
Al op de eerste dag stuitten de archeologen op deze bijzondere ontdekking. Archeologen Sjaak Mooren en Ingrid Cleijne: “De vondst van de achthoekige toren is voor Nederland heel speciaal. Je ziet ze wel eens bij kerken, maar zelden bij kastelen. Daar zijn er maar een paar van in Nederland en de rest van Noordwest-Europa.”

Een imposante verschijning
“We denken dat de toren ongeveer 15 à 20 meter hoog is geweest. Voor die tijd een erg imposante verschijning. De vorm is zeldzaam. Waarschijnlijk is hier voor gekozen om indruk te maken. De meeste kasteeltorens zijn immers vierkant, rechthoekig of rond.” Naast de vondst van de toren heeft het onderzoek nog meer bruikbare informatie opgeleverd. Die wordt nog verder onderzocht.

Het onderzoek
Dankzij het archeologisch onderzoek wordt er meer duidelijk over bijvoorbeeld de staat van de ruïne, de samenhang tussen de verschillende onderdelen en de bouwgeschiedenis. Al deze informatie is nodig om een goed plan te maken voor het behoud van de ruïne. Dit plan wordt gezamenlijk opgesteld door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, gemeente Gennep, provincie Limburg en Staatsbosbeheer.

Meer informatie
Van de opgravingen zijn filmbeelden gemaakt, waarin de archeologen meer uitleg geven over het onderzoek en over de vondst van de toren. Bekijk hieronder de video.

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT