Resi Beelen is Metal Coach van het GIDS-project
Resi Beelen is Metal Coach van het GIDS-project Foto: GIDS

GIDS - Gezond In De Stad

Video Maatschappelijke discussie VIDEO

Gennep | In de gemeente Gennep is samen met partners (INTOS, ESP Centrum, Resi en Gennep Doet Mee) het Gezond In De Stad (GIDS)-project ontwikkeld. Inwoners met gezondheidsklachten en een klein sociaal netwerk kunnen hieraan deelnemen. Het is namelijk niet vanzelfsprekend dat er iemand inde omgeving bij kan springen als het niet zo goed gaat. Bijvoorbeeld als alles teveel lijkt of als negatieve gedachten niet stop gezet kunnen worden.

Het GIDS-project is opgezet in het kader van Positieve Gezondheid. Het is een combinatie van groepstraining en individuele begeleiding. Er wordt uitgegaan van drie pijlers: beweging, mentale coaching en sociale netwerkversterking.


Hoe werkt het?
Een (gezondheids-)professional verwijst een mogelijke deelnemer door naar het GIDS-project. Dit kan de huisarts zijn, maar ook Team Toegang, INTOS of een dorps- of wijkverbinder. Aan de hand vaneen intakegesprek wordt vervolgens gekeken of het project bij deze persoon past. Twee keer per jaar start een groep van tien deelnemers met het programma, dat 14 weken duurt.

Het programma
Drie dagdelen per week zijn er fysieke trainingen (onder begeleiding van een personal trainer), individuele coaching-gesprekken en groepstrainingen, met daarin onder andere aandacht voor voeding. Er worden persoonlijke doelen gesteld, zoals het leren omgaan met moeilijke situaties, het aangaan van sociale contacten en het vinden van de motivatie om af te vallen. Ook wordt het sociaal netwerk van de deelnemer in beeld gebracht. Familie, vrienden, kennissen en buren die kunnen zorgen voor praktische, sociale of emotionele steun. Dit kan helpen bij het voortzetten van de behaalde resultaten. Alle bijeenkomsten vinden plaats in het ESP-centrum in Gennep, INTOS in Heijen, in de buitenlucht of online.

Ervaringen en meer informatie
Inwoners die al hebben meegedaan aan het GIDS-project geven aan dat zij beter in hun vel zitten en weer actief mee willen doen in de samenleving. Meer weten over GIDS? Bel met Resi Beelen via 06 - 3882 1337 of mail naar resi@resibeelen.nl. Ook kunt u mailen over GIDS naar Asha Jodha van INTOS via arbeidsontwikkeling@intos-gennep.nl. E-mails naar INTOS worden op een vast tijdstip in de week beantwoord.

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT