Bekijk de video op Maasduinencentraal.nl
Bekijk de video op Maasduinencentraal.nl Foto: Chris Smits

Vijf jaar Ger’s Bijenoase (video)

Video Natuur VIDEO

Nieuw Bergen | Vijf jaar geleden heeft Ger Welbers ter gelegenheid van het jubileum van het Vogelasiel Bergen aan de Siebengewaldseweg, zichzelf en de hele regio een bijenoase cadeau gedaan.

De opzet was om van een braakliggend stuk grond een habitat te creëren, die met name voor bijen en insecten als een echte oase zou dienen. Door een juiste mix van bloemen, planten en grassoorten is nu vijf jaar later er een grote diversiteit aan insecten te zien. Op het moment is het gebied flink aan het vergrassen, maar Ger heeft een specialist in de arm genomen die hem van goede adviezen heeft voorzien. “Volgend jaar hebben we waarschijnlijk toch ook meer wilde bloemen doordat we vooral langs de boomkant gaan maaien en daar de ruimte maken voor de bloemen. Maar ook als je er nu doorheen struint ontdek je toch allerlei planten waarvoor we het gedaan hebben.”


Allerlei soorten bijen zijn in de oase vertegenwoordigd
“We zien allerlei soorten solitaire bijen in het gras en ook de honingbij ontwikkeld zich goed”, zegt Ger. “We moeten even het najaar afwachten hoe ze zich verder ontwikkelen. Maar er is een grote verscheidenheid aan insecten, als je maar weet waar je moet kijken.” Vanwege de grote aantallen verschillende insecten is de bijenoase ook een geliefde plek voor vogels en andere insecteneters, die er vooral komen om te foerageren.

Niet trots, wel tevreden
Op de vraag of hij trots is op dit stukje natuur laat Ger weten niet bijzonder trots te zijn, maar wel best tevreden. Met de plannen die hij nog heeft voor de oase zou die trots nog wel kunnen komen.

Verloskamer natuur
Het stukje wilde natuur dient sinds enkele jaren ook als verloskamer voor reeën. “De moederdieren leggen hun reekalf in het hoge gras waardoor ze goed beschermt zijn”, aldus Ger. “We hebben drie jaar op rij een jong ree gehad, verscholen in het hoge gras. En dat is wel erg mooi om te zien”, besluit Ger.

Afbeelding

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT