Dennenappels staan hier veelal bekend als 'schupkes'
Dennenappels staan hier veelal bekend als 'schupkes' Foto: Melanie van den IJssel

Schupkes

Algemeen Natuur

Wie kent ze niet? Schupkes... ofwel de dennenappel. Je hebt ze in vele soorten en maten en het heeft iets typerend met de herfst. Als kind kwam ik al vroeg in aanraking met de natuur, ik was er iedere week wel te vinden. Eerst samen met mijn ouders, daarna ging ik alleen op pad. “Kijk, dit zijn ‘Schupkes’...”, vertelde mijn moeder dan. Een naam die hier in de regio vast en zeker wel bekend is. Want de naam dennenappel past helemaal niet zo bij deze kegelvrucht. Schupkes! Dat klinkt toch veel leuker. Je hebt kleine, smalle maar ook grote exemplaren. Op sommige soorten zit veel hars en zijn in trek bij insecten, vogels en eekhoorntjes. Zeker in de late nazomer, begin herfst kun je nog veel bijen en zweefvliegen waarnemen op schupkes. 


Typerend voor de herfst, ja, maar op de een of andere manier vind je ze ook altijd terug op kerstkaarten en in kerststukjes. Met schupkes kun je oneindig decoreren, voor binnenshuis maar net zo goed voor buitenshuis. Het is het ultieme speel-vriendje voor de hond, en zelfs katten kunnen spelen met een kleine variant.

‘Schupkes’ hebben diverse toepassingen

Vogels kunnen zich er een hele poos mee vermaken, met name de kruisbekken. Maar tegenwoordig heb je ook schupkes in de vorm van vogelvoer. Ze zijn dan ondergedompeld in vet

samen met strooivoer, er wordt pindakaas in een schupke gesmeerd, zodat de vogels van een plezierige maaltijd kunnen genieten. Ja, en zo haal je natuurlijk een hele reeks aan vogels naar je tuin.


Heb je ooit eens de groei van een schupke bewonderd? Hoe klein het begint, met zijn felgroene kleur tot hoe hij uiteindelijk wordt? Het is iets unieks, dat zoiets mooi zich kan vormen. Weet je? Je ziet ze meesstal op de grond liggen en voordat je het weet schop je er eentje vooruit. Maar dit ware kunstwerk heeft eigenlijk meer verdiend. En ondanks er vele op de grond liggen en je

zult denken, ‘hij heeft zijn plicht gedaan’, functioneert het schupke door totdat hij gewoon helemaal is vergaan. Wat dacht je van insecten, kleine kevertjes en lieveheersbeestjes. Zij kruipen graag in de kleine spleetjes en overwinteren in een schupke. Vogels eten de zaden, insecten snoepen van het hars, en wij mensen gebruiken ze voor decoratie.

Maak lekker zelf ‘vogel-snoepgoed’
van schupkes

Maar nu met de winter in aantocht gaan we het doen, we gaan onze tuin of ons balkon versieren met vogelsnoepgoed gemaakt

van, ja natuurlijk schupkes. Je kunt het gewoon kopen bij Vivara of de vogel-bescherming maar zelf maken is natuurlijk veel leuker. Benodigdheden zijn: schupkes in verschillende formaten, vogelpindakaas, vogelzaad (strooivoer) en touw of lint.

Als eerste maak je het lint vast aan het schupke, zo kun je hem ophangen in je tuin. Smeer met een mesje de pindakaas tussen de openingen van het schupke. Dep of rol ze nu door het vogelzaad. Geef het vervolgens een leuke plek in je tuin of op het balkon. Vogelbescherming Nederland heeft vogel
zoekkaarten, die kun je aanvragen, zo kun je precies zien welke vogel er bij jou komt snoepen. Vul ook een extra groot schupke voor de grotere vogels zoals de eksters en de kauwen. Ook deze slimme vogels lusten een lekkernij. Als je een paar variaties ophangt hebben ze allemaal de mogelijkheid om wat lekkers te komen eten.

Plastic netjes zijn niet milieu- en vogelvriendelijk

Handig is het zeker want de plastic netjes (wat deze snoep-schupkes niet hebben) zijn niet altijd vogelvriendelijk. Veel kleine vogeltjes blijven er in hangen met hun dunne pootjes. Het snoep-schupke heeft handige houvast door zijn ruwe vorm. En hier zullen dan ook geen vogeltjes in of aan blijven hangen. Nou ja, ze zullen vast en zeker blijven hangen omdat ze het natuurlijk lekker vinden en er graag van komen snoepen. Vervang de schupkes na verloop van tijd, door de regen en het vochtigere weer kan het geheel wat sneller gaan schimmelen, als dit gebeurt gooit u het snoep-schupke weg en maakt u weer een nieuwe voorraad. Zeker in de wintermaanden als het gaat vriezen hebben de vogels graag wat extra’s. Ze zullen dankbaar gebruik maken van jouw natuurlijke snoepcreatie.

De vogeltjes zijn dankbaar voor wat extra’s in de winter

Het schupke, je ziet het wel, is van alle markten thuis en heeft ontelbaar veel nuttige functies, het zorgt ervoor dat de natuur in beweging blijft. Maar pas op. Ga je er binnenkort op uit om jouw snoep-schupke te maken... Neem alleen de hoeveelheid mee die je nodig hebt, ga dus geen volle tassen opslokken, want de natuur heeft natuurlijk ook recht op zijn vruchten. Voor een tuin zijn vijf stuks voldoende en voor een balkon zijn drie stuks het maximale. Voor een nieuwe voorraad ga je destijds gewoon weer opnieuw op pad. Zo kom je lekker buiten en kun je genieten van een herfst of winterse sensatie.


Succes met jouw snoep-schupke, je kunt natuurlijk ook nog zonnebloempitten gebruiken of meelwormpjes om nog meer vogels te verblijden. Geef er je eigen draai aan. Veel plezier en geniet van de herfst.


Met veel Liefs,
De vrolijke stadsvogeladviseur
Melanie van den IJssel

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT