Afbeelding
Foto: Theo Welbers

Natuur als medicijn voor Theo Welbers

Algemeen

Nieuw Bergen | Toen de nu 75-jarige Theo Welbers veertig jaar geleden de diagnose diabetes mellitus type 1 kreeg was dat een ingrijpende gebeurtenis. Met vallen en opstaan leerde hij leven met deze chronische ziekte. Elke ochtend een uur wandelen in de natuur doet hem hierbij zichtbaar goed. 

Theo: “Veertig jaar geleden kwam ik vanwege een breuk in het Maasziekenhuis terecht. Daar werd ontdekt dat ik diabetes had. Natuurlijk schrok ik hier flink van, maar helemaal als een verrassing kwam het niet. Ook verschillende ooms en tantes hebben diabetes, het zit in de familie. Ik moest direct beginnen met spuiten van insuline. Het twee keer per dag controleren van mijn bloedsuiker en de noodzakelijke injecties hadden destijds veel invloed op mijn leven. Ik werkte als monteur bij Océ en in mijn vrije tijd was ik actief in de maatschappij; dertig jaar ben ik voorzitter geweest van Jong Nederland in Bergen Limburg, de plaats waar ik geboren en getogen ben. Voor die jeugd- en jongerenorganisatie heb ik me onder andere hard gemaakt voor de komst van een clubgebouw. Daarnaast zat ik in de gemeenteraad. Als alleenstaande moest en moet ik nog steeds het huishouden draaiende houden. Kortom, het paste eigenlijk totaal niet in mijn leven, maar ik kon er niet omheen er was geen keuze. Dat was moeilijk.

Door de ziekte viel ik twintig kilo af, dat was flink veel. Ik kwam bij een diabetesverpleegkundige en een diëtiste terecht in het Maasziekenhuis. Stapje voor stapje leerde ik met mijn chronische ziekte omgaan en nu is het iets wat bij me hoort en heb geaccepteerd. Gelukkig is de techniek rondom hulpmiddelen bij diabetes flink vooruit gegaan. Met een app op mijn telefoon, de LibreLink app, kan ik tegenwoordig mijn glucosegehalte bepalen zonder een vingerprik. Dat vind ik ideaal. Tijdens een gesprek met de diabetesverpleegkundige werd gevraagd of ik deel zou willen nemen aan de Biowalk. Het Biowalk-project is mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van stichting Vrienden van het Maasziekenhuis. Diabetespatiënten wandelen hierbij in de natuur onder begeleiding van een verpleegkundige. Ik reageerde direct positief. Mijn gezondheid staat voorop en ik hou van wandelen, heb het Pieterpad al eens gelopen en elke ochtend wandel ik een uur in de natuur.

Het Biowalk-project bestaat uit tien opeenvolgende groepswandelingen op zaterdagochtend. Ze starten twee keer per jaar. Vertrekpunten zijn wisselend in de regio. Voor de start controleert de begeleidende diabetesverpleegkundige de bloedsuikerwaardes van de deelnemers. De wandelingen hebben voor mij een dubbele werking. Ik kan met lotgenoten praten over mijn ervaringen met diabetes en tegelijkertijd de schoonheid van de streek proeven. De deskundige van de IVN die mee loopt wijst ons op de bloemenrijke weilanden, de kleurige heggen en vogelrijke struiken. Daar geniet ik van.

Omgaan met mijn ziekte ging in het begin niet geweldig, maar gelukkig heb ik daar de afgelopen jaren mijn draai in gevonden. En de Biowalk heeft daarbij zeker geholpen. Tot slot; die Vrienden van het Maasziekenhuis, die verrichten toch maar goede zaken!”

Wilt u stichting Vrienden van het Maasziekenhuis steunen? Kijk op www.vvhm.nl/doneren.

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT