Het weerstation aan de Grensweg in Siebengewald
Het weerstation aan de Grensweg in Siebengewald Foto: WS Siebengewald

Regio gezegend met zeldzame buiensituatie begin mei

Algemeen Natuur

Het is inmiddels alweer geruime tijd droog in onze regio. Vooral maart is de boeken ingegaan als extreem droge maand. Het KNMI neerslagstation 922 Siebengewald dat onderdeel is van Weerstation Siebengewald (www.weerstationsiebengewald.nl) tapte in maart slechts 1,7 mm af tegen het langjarig gemiddelde voor de periode 1995-2020 van 58 mm, verreweg de droogste maartmaand sinds de start van de metingen op 1 juni 1995. Landelijk gezien was maart 2022 op veel plaatsen ook de droogste maartmaand sinds de start van de metingen. In de afgelopen 5 jaar lag het gemiddelde van onze regio juist hoger dan het langjarig gemiddelde, namelijk op 69 mm, terwijl in de jaren 2011 t/m 2014 maart ook zeer droog was, met 16 mm in 2011 voor Siebengewald als laagste waarde. Dit toont aan dat hier niet sprake is van een trend: zoals we vaak zien wisselen droge en natte periodes elkaar af, datzelfde geldt ook voor de seizoenen.

Blijft dat dit zeer bijzonder was, vooral omdat februari juist zeer nat was, toen In Siebengewald 128 mm werd afgetapt tegen een langjarig gemiddelde van 68,3 mm. De landerijen in onze regio stonden daardoor op veel plekken tot voorbij halverwege maart nog blank, ondanks de droogte. Vervolgens trok er eind maart een kleine depressie over ons land, die vanuit het noorden koude lucht aanvoerde, terwijl vanuit het zuidoosten juist zachte vochtige lucht werd aangevoerd. Dit leverde met name in onze regio langdurige sneeuwval op die al in de morgen van 31 maart begon en pas stopte in de ochtend van 1 april. Aanvankelijk was dit natte sneeuw, maar in de avond en nacht ging deze grotendeels over in droge sneeuw, waardoor in Siebengewald op 1 april een sneeuwdek van 5 cm dik kon worden gemeten, hetgeen zeer uitzonderlijk te noemen is. Uiteindelijk werd er op 1 april 30,7 mm aan neerslag afgetapt, de hoogste neerslagsom van alle officiële neerslagstations in geheel Nederland! Het grootste gedeelte daarvan viel daarbij op 31 maart, maar omdat het KNMI zodanige afspraken hanteert dat de neerslagsom van 9 uur ’s morgens tot 9 uur ’s morgens de volgende dag wordt gemeten, werd maart toch nog net aan record droog.

Het natte weer hield de eerste 10 dagen van april aan, waardoor in april de neerslagsom voor Siebengewald uiteindelijk uitkwam op 64,4 mm tegen een langjarig gemiddelde van 42,5 mm. April was (in de regio) dus behoorlijk nat, ondanks de droogte in de rest van de maand. Langdurig stonden er op de akkers weer grote plassen, maar inmiddels zijn die al geruime tijd opgedroogd. Ook mei begon dit jaar zeer droog en even leek het erop dat we de eerste 2 weken geheel droog zouden doorkomen. Voor de boeren en de natuur was het echter een zegening toen het op 7 mei in de regio tot een zware bui kwam. Een kleine storing zorgde die dag voor vochtige onstabiele lucht die vooral in het binnenland voor het ontstaan van (zware) buien zorgde, sommige ook met hagel en onweer. In de middag kwam het in Brabant en op de Veluwe al op enkele plaatsen tot zware buien. De buien boven Brabant trokken langzaam oostwaards, waarbij ze samenklusterden tot een buiengebied met een grote kern waar het zeer hard uit regende. Deze kern trok uiterst langzaam dwars over Afferden en Siebengewald, veel regen achterlatend. De kern schampte net aan Weerstation Siebengewald, waardoor daar officieel ‘slechts’ 9,0 mm werd afgetapt, maar uit onderstaande tabel blijkt dat in de betreffende strook waar de kern overheen trok tot meer dan 40 mm aan neerslag werd achtergelaten! Sommige straten stonden daardoor enige tijd blank.

Neerslagsommen van 7 mei (0 tot 24 uur) in de regio van (semi)professionele weerstations

44,7 mm - Afferden Melingstraat
43,7 mm - Siebengewald Callunastraat
40,6 mm - Afferden Langstraat
28,0 mm - Weerstation Afferden (Leemkuilweg)
22,8 mm - Boxmeer Sambeek
18,8 mm - Vortem-Mullem
9,1 mm - Bergen Beekstraat
9,0 mm - KNMI neerslagstation Siebengewald
7,9 mm - Siebengewald Weerstation Op de Belt
7,9 mm - Vierlingsbeek


Uit de tabel blijkt duidelijk hoe lokaal de zware neerslag is geweest. Opgemerkt dient te worden dat de nauwkeurigheid van de betreffende stations niet is gecontroleerd. Er dient zodoende rekening gehouden te worden met afwijkingen van maximaal ca. 20%, afhankelijk van het type en de locatie van het opgestelde meetstation. Ondanks dit, kan gesteld worden dat de betreffende bui in onze regio tot de meeste neerslag heeft geleid in geheel Nederland, wat uiteraard bijzonder te noemen is. Onze regio betreft een uitloper van het Peelgebied in midden Limburg en ZO-Brabant, dat bekend staat als het droogste gebied van Nederland, maar afgelopen 7 mei was het een keer het natste gebied van Nederland: in de rest van Nederland bleef het op enkele plekken daargelaten hoegenaamd droog, zie onderstaand officiële neerslagoverzicht van 8 mei van het KNMI. 

Bron: Jeroen Zwart

PODCAST

HOBBY EN VRIJE TIJD

HOOG WATER - LOB - DIJKEN

DUURZAME ENERGIE

VIDEO

SPORT