Traditioneel start de Köpkesmert met een Heilige Mis in de Sint Antoniuskapel
Traditioneel start de Köpkesmert met een Heilige Mis in de Sint Antoniuskapel Foto: Chris Smits

Köpkesmert houdt stand

Aijen | Een unieke traditie, de Köpkesmert in Aijen op zaterdag 18 januari was alweer de zeventigste editie ter gelegenheid van de nagedachtenis van Sint Antonius Abt, die samen met Sint Agatha de patroonheilige van het Gilde Aijen is. Er werd volop geboden op de varkenskoppen en aan het einde van de veiling bleek dat de totale opbrengst voor het onderhoud aan de kapel net iets meer dan 3.000 euro was.

De Köpkesmert werd zoals gebruikelijk voorafgegaan door een Heilige Mis in de Antonius Abtkapel waarbij pastoor Jo Janssen de dienst leidde. In vol ornaat trok het Gilde Aijen onder tromgeroffel naar de kapel gevolgd door carnavalsvereniging De Sukerpinnen met prins Bram in de gelederen. In de volle kapel werden zij opgewacht door pastoor en vele bezoekers onder wie burgemeester Manon Pelzer van de gemeente Bergen en de dorpsraad van Aijen. Tijdens de Heilige Mis werd uiteraard aandacht besteed aan het leven van Sint Antonius Abt maar ook de overledenen werden uitgebreid herdacht.

Na afloop van de dienst trok het hele gezelschap naar buiten waar onder het genot van koffie, warme chocomel en glühwein de veiling van de varkenskoppen kon gaan beginnen. Veilingmeester Stan Martens, die dit jaar voor de tweede keer dit ambt mocht bekleden opende de Köpkesmert en de biedingen konden beginnen. Het openingsbod werd gedaan door de 95-jarige Fien Josten die 25 euro wilde betalen voor de felbegeerde 'eerste' varkenskop, die uiteindelijk bij haar neef Geert Josten terecht kwam voor 130 euro. Geert had vooraf al besloten om de prestigieuze eerste kop in de wacht te slepen. Ook pastoor Janssen en burgemeester Pelzer wisten er een te bemachtigen net zoals vele anderen. De opbrengst per kop kwam geregeld nog boven de 100 euro maar ook de jeugd wist er eentje weg te kapen voor slechts 12 euro. Het was een gure ochtend op het pleintje voor de kapel, met een koude wind en een beetje regen maar de saamhorigheid en gezelligheid was er niet minder om. De Köpkesmert zal zonder twijfel nog vele jaren plaatsvinden in het pittoreske Aijen.

Scan de code voor de video