Käthe (87) Mathijs (85) Thea (81) en Piet (84) samen 337 jaar ooggetuigen
Käthe (87) Mathijs (85) Thea (81) en Piet (84) samen 337 jaar ooggetuigen Foto: Chris Smits

Wie zijn ... die ooggetuigen

Afferden | Bij elkaar opgeteld zitten er 337 levensjaren aan één tafel te gast bij Landgoed Bleijenbeek in Afferden. Vier ooggetuigen van verschillende vliegtuigcrashes en ieder met een eigen verhaal. Jacques Haumann, auteur van het boek 'Vliegtuigcrashes en Noodlandingen WO II Gemeente Bergen' wist deze ooggetuigen te achterhalen en vond hen bereid om hierover verslag te doen. Voordat op woensdag 4 maart om 13.00 uur het herdenkingsmonument 'Wing of Freedom' aan de Ontginningsweg in Nieuw Bergen wordt onthuld luisteren wij naar de verhalen die tot op de dag van vandaag nog tot ieders verbeelding spreken en bij de ooggetuigen daarenboven op het netvlies gebrand staan.

Scan de QR-code in de foto om het interview met de vier ooggetuigen en Jacques Haumann, initiator van het project 'Wings of Freedom' te bekijken.

Käthe Koppes – Erretkamps is geboren op 8 mei 1932 in Wemb. Als 14-jarig meisje was ze ooggetuige van niet zomaar een crash. Zelfs op haar 87ste kan ze nog elke detail herinneren. Het was een Duits vliegtuig dat al brandend recht op hun boerderij afkwam en dat waren angstige momenten voor haar, maar ook voor haar ouders en zusje. Ze dacht toen "jetzt ist es vorbei" maar gelukkig kon de piloot op het laatste moment het toestel toch nog afwenden en stortte neer in de wei een stuk verderop. Bij de crash kwamen alle Duitse bemanningsleden om het leven.

Mathijs Wilbers is geboren op 1 augustus 1934 in het buurtschap Op de Belt, vlak bij de Duitse grens in de gemeente Bergen. Hij kan zich nog goed herinneren hoe in september 1944 een vliegtuig rakelings langs hun huis schoot en 500 meter verder neerstortte waarna het wrak vervolgens helemaal uitbrandde. De bemanning wist zichzelf gelukkig op tijd in veiligheid te brengen door middel van hun parachute. Als 10-jarig jongetje was hij niet bang maar vond hij het vooral heel spannend en zag hij geen direct gevaar, maar hij beseft nu wel dat het een verschrikkelijke tijd is geweest.

Thea Onckels – Peeters geboren op 16 juli 1938 in Well was ooggetuige van een opmerkelijke crash. Op Nieuwjaarsdag, 1 januari 1945 breekt een Duits toestel in tweeën, waarbij de cockpit in Wellerlooi beland en het achterstuk met een vleugel in Well. De vier bemanningsleden waren op slag dood. Drie van hen zijn meteen in Weeze begraven maar het vierde slachtoffer werd pas na de oorlog gevonden en is daarom in IJsselstein begraven. Deze oer-Knikkerdorpse kan deze angstige gebeurtenis die ze als 6-jarig meisje heeft ervaren nog altijd helder voor de geest halen.

Piet Kaanen is geboren 20 januari 1936 in Vierlingsbeek. Het verhaal van Piet speelde zich af boven beide oevers van de Maas. Vanuit hun woning in de watermolen van Vierlingsbeek ziet de 8-jarige Piet op carnavalsdinsdag 22 februari 1944 een Amerikaanse B17 brandend cirkelen boven Bergen, de Maas en Vierlingsbeek. Op deze heldere zonnige dag zag hij hoe een deel van de bemanning het boven Brabant al voor gezien hield en zich in veiligheid bracht. De overige bemanningsleden zijn aan de Limburgse kant uit het toestel gesprongen vlak voordat het in Afferden neerstortte.

Het idee voor het project 'Wings of Freedom' komt van geboren Wellenaar Jacques Haumann. Auteur van meerdere historische boeken maar in dit verband van: 'Vliegtuigcrashes en Noodlandingen WO II Gemeente Bergen'. Zijn boek dat hij presenteerde op zaterdag 3 februari 2018 in MFC De Buun te Well, werd onder grote belangstelling in ontvangst genomen en naar nu blijkt was dat de inleiding voor een keten van monumenten in de gemeenten Bergen, Gennep, Mook en Middelaar en het Duitse Weeze onder de noemer van 'Wings of Freedom'.