Nico, Miranda en Ton
Nico, Miranda en Ton Foto: Chris Smits

Als ik het niet weet, weet ik het niet meer!

Nieuw Bergen | Ton (62) en Nico (64) hebben elkaar als lotgenoten ontmoet bij het Alzheimercafé en zijn nu beste vrienden. Maandelijks is in Maasduinen Staete een bijeenkomst voor mensen die direct of indirect met Alzheimer te maken hebben. Afgelopen editie stond in het teken van "Ervaringsverhalen", een spannende avond voor Ton en Nico die beiden al op relatief jonge leeftijd gediagnosticeerd zijn met Alzheimer.

Ton: "Twee jaar gelden merkte mijn omgeving dat er iets met me aan de hand was, ik kon niet meer goed hoofdrekenen en het werd steeds moeilijker om recepten te lezen. Nu twee jaar verder is er veel veranderd, mijn vrouw heeft alles moeten overnemen, terwijl ik altijd de touwtjes in handen had. In het begin is het heel lastig en schaam je je als je de naam van je eigen zoon niet meer weet. Tegenwoordig moet ik aan Nico mijn eigen leeftijd vragen, en hem dan maar geloven."

Nico: "Op mijn 57e kwam het ziekenhuis met de diagnose Alzheimer. Al een tijdje ging het niet goed op mijn werk, niemand wist wat er aan de hand was, ik ook niet. Nu ben ik afhankelijk van de zorg van mijn omgeving, vooral mijn vrouw, ik kon toch al nooit zonder haar maar nu is ze ook nog eens mijn mantelzorgster."

Beide heren gaan meerdere dagen per week naar de dagbesteding, Ton bij In Draf in Wellerlooi en Nico bij De Boog in Nijmegen. Verder gaan ze graag samen wandelen, fietsen of treinen.

"Als we de weg kwijt zijn weten we het toch niet"


Ondanks de ernst van hun ziekte wisten Ton en Nico de zaal te beroeren met een lach en een traan. Voor het Alzheimercafé was het een geslaagde avond met een record aantal bezoekers. Elke derde dinsdag van de maand staat een team van vrijwilligers onder leiding van Miranda Fleuren met koffie voor je klaar vanaf 19.00 uur in Maasduinen Staete.

Alzheimercafe