Afferden Samen Beter
Afferden Samen Beter Foto: Frans Thonen

Afferden Samen Beter voortaan een vereniging

Werkgroep Afferden Samen Beter mag zich voortaan een vereniging noemen. Op 25 februari werd bij de notaris de handtekening onder de oprichtingsstatuten gezet. Een belangrijk moment voor deze werkgroep die al vanaf 2014 samen met inwoners probeert te werken aan een duurzame en leefbare gemeenschap in Afferden.

Bij zo'n belangrijke mijlpaal mag wel even stilgestaan worden. Vandaar dat tijdens de eerste vergadering van de kersverse vereniging op maandag 2 maart 2020 bij Huiskamer Béjèn in Afferden champagneflessen werden ontkurkt en taart werd aangesneden. De vereniging is nog zo pril dat momenteel het bestuur bestaat uit een voorlopig driemanschap gevormd door voorzitter Brigitta den Boer, secretaris Marjolijn Dirkx en penningmeester Bianca van de Bovenkamp.


De te verwachten krimp en dubbele vergrijzing van de bevolking lag in 2014 ten grondslag aan het ontstaan van de werkgroep Afferden Samen Beter. Hoe zorg je dat een dorpsgemeenschap die kleiner wordt en steeds meer ouderen telt, ook in de toekomst leefbaar blijft? Uitgaande van onderlinge betrokkenheid, de bereidheid om een steentje bij te dragen en de kracht van Positieve Gezondheid heeft de werkgroep een strategie en een wensenlijst opgesteld. Enkele voorbeelden hiervan zijn het oprichten van een Meldpunt Naoberzorg en het instellen van een Dorpsfonds, ondersteuning verlenen bij het oprichten van een dorpswinkel en de mogelijkheid onderzoeken van het aanstellen van een dorpsondersteuner.
Om meer mensen te betrekken bij de plannen van Afferden Samen Beter is ook naar een passende juridische vorm gezocht. Dat is zoals nu bekend is gemaakt de verenigingsvorm geworden waarvan mensen die de doelen van Afferden Samen Beter onderschrijven lid kunnen worden. Meer bijzonderheden hierover maar ook over de plannen betreffende het meldpunt Naoberzorg in Huiskamer Béjèn en de oprichting van een Dorpsfonds die Afferden Samen Beter dit jaar op het to do lijstje heeft staan, wordt donderdagavond 26 maart tijdens de vierde dorpsavond in Iedershuus verteld. Daar zal vereniging Afferden Samen Beter ook meer vertellen over de laatste stand van zaken bij De Alverman en de ontwikkeling van het nieuwe gezondheidscentrum op de plek van Iedershuis.

Afferden Samen beter