Cora Leek
Cora Leek Foto: Cora Leek

Historische tijden

Uit mijn studententijd begin jaren ’90 herinner ik me een uitspraak van onze docente Italiëkunde. "Ragazzi! Wees je ervan bewust dat we historische tijden beleven. De operatie ‘Schone Handen’ legt zoveel corruptie bloot in Italië, dat er enorme omwentelingen gaan komen." Geboeid volgde ik haar bevlogen relaas van de politieke situatie. Helaas ging de hoop op betere tijden in rook op toen regeringen kwamen en gingen. De opkomst van Silvio Berlusconi’s partij ‘Forza Italia’ (Hup, Italië!) was mede debet aan het wantrouwen waarmee andere landen naar Italië keken.


Nu volgen we weer het nieuws uit Italië; het grote aantal mensen dat daar ten prooi valt aan het coronavirus veroorzaakte een schokgolf door de wereld. Het bleef niet bij dat verre China en het nabije Italië. We zitten er zelf middenin. We beleven nu wereldwijd historische tijden.


Met alle beperkingen van sociaal verkeer lijken er onvoorstelbare omwentelingen aan te komen. Wie had ooit gedacht dat de met platina behangen profvoetballers een groot percentage van hun loon zouden inleveren?


Het CBS heeft het over het naar beneden bijstellen van onze levensverwachting. De AOW-leeftijd leek almaar te stijgen, tot ongenoegen van veel werknemers. ‘Brussel’ bleef altijd vasthouden aan de begrotingsregels voor de EU-landen.


Scan de QR-code voor de hele column van Cora Leek