Bergse ooievaars
Bergse ooievaars Foto: Zonan Adolfse

Bergs ooievaarsgeluk

Bergen | Een aantal jaren geleden zijn er door de Dorpsraad Bergen in samenwerking met de buitendienst van de gemeente op verschillende plekken rondom dit dorpje aan de Maas drie ooievaarsnesten op hoge palen geplaatst. Het ooievaarsnest in kwestie bevindt zich aan de Kerkstraat, net voordat je Bergen binnenkomt aan de rechterkant in het weiland. Dit nest is momenteel bezet door een romantisch ingesteld ooievaarspaar en nu is het afwachten of we binnenkort ooievaarskuikens kunnen verwelkomen in de Maasduinen.


Anders dan het bekende ooievaarsnest op het historische stadhuis van Gennep zijn de activiteiten van deze statige vogels in Bergen niet te volgen via een webcam maar moeten we ze van een afstand bekijken en bewonderen. Ooggetuigen hadden eerder al gezien hoe er wel een stuk of twaalf exemplaren probeerden een plekje te bemachtigen maar uiteindelijk hebben twee ooievaars voor elkaar gekozen en elkaar de liefde verklaard. We zullen zien of dit prille ooievaarsgeluk bekroond wordt met een of meer nakomelingen.

Als het vrouwtje een ei heeft gelegd moet dit 33 dagen bebroed worden voordat het kuiken uit komt. Meestal bestaat een broedsel uit meerdere eieren - twee tot vijf -, die met tussenpozen van twee tot vier dagen gelegd worden en als alles goed gaat ook met gelijke tussenpozen in diezelfde volgorde uitkomen.