A T L A S

A T L A S

Onze aandacht gaat zeer terecht vooral uit naar de allen die werkzaam zijn in een verzorgend beroep. Mijn bewondering voor de strijders in de frontlinie is zo groot, dat ik het amper aandurf deze column te schrijven. De effecten van de huidige pandemie reiken zo ver en zijn zo veelomvattend, dat de keuze voor één thema welhaast onmogelijk is. Het leed van slachtoffers en nabestaanden, de verstrekkende economische gevolgen voor werkgevers én werknemers, om maar enkele gevolgen te benoemen zijn immens. Vooral de globale schaal is amper te bevatten. Onwillekeurig bekroop mij het gevoel Atlas te zijn.De Grieks mythologische figuur die liever appels aanreikte maar in plaats daarvan het hemelgewelf op de schouders gelegd kreeg. Ik besluit toch maar een poging te wagen.

Sterker dan ooit groeit iedere dag weer het besef dat samenwerken en respect voor elkaar van wezenlijk belang zijn. Ook op “kleine schaal”. Mantelzorgers en vrijwilligers worden beschreven als het cement van de samenleving. Onmisbaar werk, zowel in de privésfeer,maar ook via bijvoorbeeld verenigingen en dorpshuizen.De afgelopen weken voelde ik de zorg omtrent het voortbestaan van dergelijke voorzieningen groeien. Zeker na het logische besluit van de KNVB om dit seizoen niet meer te voetballen in competitieverband.Dit onvermijdelijke besluit heeft enorme consequenties voor de (besturen van)sportverenigingen.Veel inkomsten vallen weg, zoals entreegelden, horeca omzetten, huuropbrengsten en wellicht sponsorgelden.Veel kosten lopen gewoon door.

Gelukkig zijn er regelingen getroffen op verschillende nivo’s zoals een eenmalige uitkering van 4000 euro door het Rijk, uitstel van betaling voor lokale belastingen en tegemoetkomingen voor ZZP-ers en vast personeel.Van belang is naar mijn mening een centrale regie en waar nodig ondersteuning van lokale bestuurders van (sport)verenigingen én dorpshuizen. Zo nodig ook met een daarbij behorend financieel vangnet.U zult begrijpen dat ik dit keer niet wijs met een politiek vingertje. Dat is ook niet zo handig met een hemelgewelf op de schouders. Ik vertrouw er op dat ons gemeentebestuur kamerbreed en proactief, zo nodig gedurende lange termijn, die ondersteuning verzorgt.
Kortom de juiste prioriteiten zal stellen.

Rolf Krijnen