Ondersteuning initiatief dodenherdenking

Les Montagnards ondersteunt initiatief dodenherdenking

Vanwege het annuleren van lokale 4-mei-herdenkingen in ons land, is er afgelopen weken een initiatief op gang gekomen, welke inmiddels wordt ondersteund door Nationaal Comité 4 en 5 mei. In Nieuw Bergen, Bergen en Aijen zal Fanfare Les Montagnards hier een bijdrage aan leveren.


Kort voor 20.00 uur wordt op 4 mei bij de herdenkingen steevast de ‘taptoe’ gespeeld. Dit is een kort trompetsignaal, dat de aankondiging is voor de twee minuten stilte. Komende maandag zullen enkele koperblazers van Les Montagnards dit signaal alsnog spelen. Dit vindt plaats vanaf enkele speciale plekken zoals bij de kapel in Aijen en bij de begraafplaatsen in Bergen en Nieuw Bergen. Daarnaast zorgen muzikanten nabij Maasduinen Staete, op de toren in Mosaïque en in diverse achtertuinen ervoor dat een groot deel van Nieuw Bergen, Bergen en Aijen het trompetsignaal kan horen.

“Een bijzonder initiatief, dat wij als muziekvereniging graag ondersteunen” zo stelt voorzitter Harm van Riswick. Hij vervolgt: “We leven in bijzondere tijden, waarin veel mensen graag even stil willen staan. Op de eerste plaats natuurlijk voor de vele oorlogsslachtoffers, maar daarnaast zeker ook voor veel recente gebeurtenissen. Denk aan onze dorpsgenoten die de laatste weken zijn overleden en niet het afscheid hebben gekregen zoals dat normaal zou gebeuren. Zie het ook als een hart onder de riem voor alle mensen die in deze rare tijd een dierbare hebben verloren of de vele mensen die nu met gezondheidsproblemen kampen. En juist nu iedereen min of meer gedwongen thuis blijft, krijgt de term ‘vrijheid’ een grotere lading dan ooit.” Van Riswick is blij dat de muzikanten uit zijn vereniging dit initiatief mee omarmen en hoopt dat vele andere muzikanten door heel Nederland ook aansluiten.


Volgens protocol en wens van Nationaal Comité 4 en 5 mei zal dus op 4 mei iets voor 20.00 uur het taptoe-signaal over Nieuw Bergen, Bergen en Aijen klinken. Aansluitend is Nederland twee minuten stil.